В кухнята на MasterChef

| от | |

 Студиото на MasterChef се намира вдън гори тилилейски, накрая на града, много далеч от всякаква цивилизация. Освен това е същото като по телевизията, но е по-малко.

Всичко на екран изглежда по-голямо и по-пищно. Най-вече хората. Телевизорът отдавна се е превърнал в мерило за добро и лошо, хубаво и грозно, но малко хора осъзнават, че онова, което се случва в него, е по-скоро измислица, независимо колко реалистична изглежда тя. Винаги някъде там се прокрадва елементът на шоуто, на показността, на това да правиш „хляб и зрелище“, както са обичали да казват гърците.

Именно хляб и зрелище си е един сезон на MasterChef. В буквалния смисъл на думата. Те са винаги са там, ярко излъскани като чисто новата ви кухня, и ако ги няма, сигурно няма да ви е вкусно. „Това са хора, които се правят на други хора“, както казва персонажът на Бри Ларсън в „Стая“ на малкия Джак, докато гледат филм по телевизията.

MasterChef е друга бира обаче. Първо, това е единственият риалити формат адаптиран от чужд, който е запазил високата си класа, прецизността си, добрата си визия и макар разтеглен като макарон, пак е по-добър от 90% от риалити бълвоча, който родната телевизия предлага.

Да превърнеш готвенето, при това доброто, качественото готвене, в предаване и то да запази тази своя мистичност, за такива като мен и усещането, че правиш изкуство, но от храна, си е трудна задача.

Втори сезон на шоуто за гурме готвачи започва на 1-ви март в 21:30 часа по bTV и очакванията към него са високи. Първи сезон почна и завърши триумфално.

Когато питаш тримата шефове (Токев, Ангелов и Михалчев), как биха определили втори сезон на шоуто, защото Далеч не сме в началото на снимките на втори сезон, в средата сме по-скоро. Минали са кастингите и сме селектирали основния отбор от хора, които ще се състезават до края.“, както уточнява Виктор Ангелов бързо, те казват:

Петър Михалчев: Втори сезон съвсем не е утъпканата пътека от първи сезон. Втори сезон е съвсем различен, защото има нови предизвикателства, има някои нови правила, има и едно ново, страшно въведение, наречено „Страшна смърт“, но няма да говоря за него.

Виктор: Внезапна смърт!

Михалчев: Да, „Внезапна смърт“.

Виктор: То ни дава право да осъдим на смърт някой, който смятаме, че заслужава, без да му даваме обяснения.

Аз: Просто да го елиминирате?

Виктор: Да.

Аз: Не в действителност, нали…

Виктор: Не, но без да му даваме обяснения. Просто човек, който заслужава, заради отношението си към продуктите или отношението си с колегите, или липсата му на такова, имаме право да го освободим на момента.

Михалчев: Общо взето, ако сте гледали първи сезон с четири очи, това няма да ви помогне въобще, защото ние това много добре го знаем и сме се подготвили със засади.“

За да представи втори сезон, bTV покани различни хора да опитат от кухнята на MasterChef – в буквалния и в преносния смисъл. Хем ти сервират гурме, хем ти представят предаването. По един леко по-високопарен начин. Но яденето, подобно на гледането, трябва първо да носи удоволствие и чак тогава да има претенции. Те, претенциите, трябва да идват на базата на онзи, който опитва, а не обратното. В България нещата често не стоят така. Тук, ако вярваш на телевизията, ние винаги сме в двете крайности – или сме супер, или сме много зле.

MasterChef е нещо като идеалната среда. Екипът вече има самочувствие, което е заслужено в повечето си аспекти, надявам се да го оправдаят.

Когато храната е сервирана става ясно, че много хора не знаят как да подхванат приборите. Михалчев, не че това учудва някого, е единственият от тримата, който е брутален и казва, че според него отдавна е минало времето, в което трябва да се учим и да поставяме основите на стила и етикета на маса. Някой май не е гледал първи сезон внимателно. Всъщност, който и да било сезон на риалити за храна и хранене.

Това, което толкова харесвам в MasterChef е фактът, че тук типичният за България битовизъм отсъства. Махленството, леко вътрешно-заводските шеги, елементаризирането, това типично битово и драматично отношение към живота и всичко останало… А пък храната е на почит. И тя, храната, не е просто някаква субстанция, която тъпчеш в устата си, за да си сит, а е изкуство. Както киното и литературата са изкуство.

Виктор: Всъщност това е феноменалното за този тип предаване. Именно, че хора, които не готвят, не се интересуват от готвене и нямат самочувствие на готвачи, се забавляват жестоко гледайки динамиката и взаимоотношенията, и предизвикателствата в този формат.“

Когато ядеш картофено пюре, риба тон и шоколад с хайвер в кухнята на MasterChef, чувството е друго. Не искам да го наричам специално, защото специалността на нещо идва от твоето отношение към него. За теб и бобът може да е специален, защото е по оная древна и тайна рецепта на майка ти, отношението е важно. А шефовете в MasterChef имат специално отношение и някак по-европейско мислене. А пък последното винаги си личи.

Но да се върнем на втори сезон, който знам, че всички вие очаквате.

„Андре: Във втори сезон, според мен, нивото на готвене е още по-високо, защото хората знаят какво да очакват. В смисъл, те са се подготвили още повече. Психически и като знания. Много е високо нивото, много креативно ще бъде, много екшън и наистина прецизно. Очаквайте прецизност. Новият сезон ще надгради първия.“

Ако втори сезон наистина успее да надгради първия, това ще е похвално. Много хора го очакват и ако следваме логиката на американските колеги, така и трябва да стане. Освен нови предизвикателства и старите такива, лично аз като зрител очаквам повече динамика, обяснения и никаква милост. Напротив, искам повече бруталност и все по-високи изисквания.

Като цяло и за финал, MasterChef е формат, който е похвално, че успяхваме да направим у нас. При това да направим добре и да сме горди от този факт. Той идва в море от вариетета, песньовки и селски хумор. Идва като суфле и филм на Уес Андерсън, след като цял живот си лапал фасул, пък бил той и оня на баба ти, и си гледал продължения на „Бързи и яростни“.

Той е като градския мъж, който вече си загубил надежда, че ще срещнеш, но той се появява един ден неочаквано. Надявам се само от пренапъване да му се харесаш, да не вземеш да оплескаш нещата, както понякога става – за втория сезон на шоуто говоря.

MasterChef е интересен и на екран и в живота. Сигурна съм, че е такъв и зад кулисите си.

„Аз: Най-любопитното нещо, което се случва зад кулисите на MasterChef?

Виктор: Не съм сигурен, че сте готова да го понесете.

Аз: Пробвайте ме и ще видим.

Виктор: (Смее се.) Иска ви се, но няма да стане…“  

П.С. В галерията горе може да видите снимки от сета и представянето… както и разни засукани гурме ястия.

 
 

Джъстин Бийбър и Хейли Болдуин са сключили таен брак

| от chronicle.bg |

Любопитна (може би, за някои) новина дойде от актьора Алек Болдуин. Става дума за племенницата му Хейли Болдуин, която знаем, че от известно време се среща с Джъстин Бийбър.

Според Алек Болдуин двамата обаче са направили следващата стъпка и са сключили брак.

Журналисти питаха актьора какъв съвет би дал на Бийбър и той каза: „Да продължава да работи . . . Да не спира да работи“. Той добави, че е добре семейните хора в шоубизнеса да координират графиците си, за да бъдат заедно възможно най-много време.

В четвъртък миналата седмица Джъстин Бийбър и дъщерята на Стивън Болдуин бяха забелязани в брачното отделение на градския съд в Ню Йорк, след което феновете им веднага бяха решили, че са ходили за разрешително за брак, но в петък Хейли Болдуин отрече в Instagram да има такова нещо.

 
 

Audi Q8: върховният SUV на марката

| от chronicle.bg |

Хайде честито – изцяло обновеният Audi Q8 вече е в България. Луксозният SUV заяви претенциите и способностите си на демонстрация в Интер Експо Център, от която стана ясно, че обновеният модел е амбициран да постави нов стандарт в сегмента на премиум класа.

Моделът има едно от най-големите купета в класа си, нова система за управление на функциите и технологии на ходовата част, както и интелигентните електронни системи за асистенция на водача.

Дизайнът: изчистени линии и силно изразени контури. Внушителна осмоъгълна версия на предната решетка Singleframe. Шест вертикални хромирани ламели, радиаторната решетка, правеща внушението за здравина и мощ. Благодарение на вратите без рамки на прозорците, типичната за спортните купета линия на покрива създава визуално впечатление за ниско преминаване по протежение на страничния силует на каросерията, завършвайки с дългия спойлер в края на автомобила. Задната част на каросерията е изпълнена в спортни компактни пропорции, с много нисък покрив и силно скосен прозорец.

Интересен елемент от колата е силовият тракт на новия Audi Q8 – той е базиран на новата mild хибридна технология (MHEV). В режим на намаляване на скоростта или пълно спиране, ремъчният стартер-алтернатор BAS преминава автоматично в режим на рекуперация, в който може да възстанови и съхрани в акумулаторната батерия до 12 кВт електроенергия. Работният режим на системата старт-стоп започва още при 22 км/ч, а в условия на реално пътно движение, технологията MHEV е в състояние да намали разхода на гориво с до 0,7 литра на 100 километра.

Audi_Q8_2018_1

Концепцията за управление на функциите в новия Audi Q8 не изисква почти никакви бутони, превключватели и регулатори на арматурното табло и е изцяло фокусирана върху двата сензорни екрана с висока разделителна способност.

Audi Q8 дебютира в Европа с двигател 3.0 TDI във версията Q8 50 TDI. Средният разход на гориво е между 6,8-6,6 литра на 100 км. Максималната му мощност е 210 кВт или 286 к.с, а максималният въртящ момент – 600 Нм.

Ускорението на големия SUV модел от 0 до 100 км/ч става за 6,3 секунди. Максималната скорост на Q8 e 245 км/ч. Предостатъчно за нашите пътища, а и не само. Нали знаете, повече от това – на писта.

Много е хубаво, че Q8 не е предвиден да се кара само по асфалт: благодарение на системата за постоянно двойно предаване quattro и клиренса от 254 милиметра, новото SUV Coupé може да продължи и в нивата.

Багажникът на новия SUV модел разполага серийно с минимален обем от 605 литра, което може да се увеличи с лекота до 1 755 литра със сгъване на задните облегалки. Това е предостатъчно, за да побере два напречно разположени сета за голф. В случай че не сте голф-хора, този багажник означава и че може да отидете на къмпинг с петчленно семейство, без жената да се отказва да си носи ютията и с опция всяко дете да си носи собствения надуваем басейн.

Audi_Q8_2018_3

В тези време на умни коли няма как да не обърнем внимание и на интелигентната съврзаност, когато говорим за нови коли. Q8 е оборудван серийно със системата MMI navigation plus, която използва новия стандарт LTE Advanced за мобилен трансфер на данни. Навигационната система дава интелигентни предложения за избор на дестинация въз основа на предишни пътувания и черпи от опита на системата за продължителността на шофиране и натоварването на трафика. Маршрутът се изчислява онлайн от сървърите на доставчика на картова информация и навигационни услуги HERE, използвайки данни в реално време за общата пътнотранспортна обстановка.

Audi_Q8_2018_2

Приятен гъдел е управлението на част от функциите с гласови команди с разговорни фрази. Системата обработва всички въпроси и команди от страна на водача и неговите спътници по два начина – на основата на съхраняваната на борда информация и с помощта на много по-подробните масиви от данни и изчислителни възможности в облака. Това значи, че можете да изкажете въпросите и командите си към колата съвсем свободно, а системата ще разбере изречение като „Гладен съм“ и съответно ще даде своите предложения за намиращи се наблизо ресторанти.

Моделът се предлага в 11 тоналности на външното лаково покритие, включително най-новите цветове „Dragon orange“ и „Galaxy Blue“.

Audi Q8 вече може да бъде поръчван в България, като в дилърската мрежа има осигурени и тестови автомобили. Цените на модела в България стартират от 152 461 лв. с ДДС.

 
 

Марша Крос се бори с рак

| от chronicle.bg |

Тази неделя актрисата Марша Крос, позната с участието си в популярния сериал „Отчаяни съпруги“, разкри в пост в Instagram, че се бори с рак.

56-годишната актриса съобщава, че се е подложила на 8-месечно лечение и засега е в добро здраве, но съжалява за загубата на косата си.

Марша, известна най-вече с ролята си на Бри ван де Камп от „Отчаяни съпруги“ получи подкрепата на хиляди свои приятели. След публикуването на първата снимка, трогната от техните реакции, тя написа втори пост: „Справям се добре. Не исках да ви изплаша. Почти осем месеца лечение. Благодаря ви за ЛЮБОВТА. Боже Господи. Разплаквате ме.“  


View this post on Instagram

Love love love Healthy Marcia! Xoxoxo❤️❤️❤️

A post shared by reallymarcia (@reallymarcia) on

 
 

Дж. К. Роулинг потвърди фенска теория

| от chr.bg |

Хърмаяни Грейнджър е известна с патологичното си коригиране на останалите, най-известното от които е на заклинанието „левиОса“, а не както Рон Уизли си мислеше „левиосА“. Дълго време читателите също имаха нужда от една Хърмаяни до себе си, защото често бъркаха произношението на много от персонажите в книгата, включително и нейното. Поне докато Дж. К. Роулинг не включи параграф в „Огнения бокал“, където обяснява как точно се произнася името на малката вещица.

Туит от фен на книгите засегна отдавна съществуваща теория за този параграф. В него нашият сънародник Виктор Крум нарича Хърмаяни „Хър-май-оун“. Тя го поправя като казва „Хър-май-ъ-ни“, бавно и ясно. Магьосникът обаче повторя „Хърм-оун-нини“, на което момичето се засмива и казва „Достатъчно близо“. Джоан Роулинг отговаря на туита като потвърждава, че е написала сцената, за да научи читателите как правилно се произнася името.

„Хари Потър и Огнения бокал“ излезе през 2000 година след 3 години мъки и фрустрация относно произношения. Как да знаем, че т-то във Волдеморт е глухо?

С първия филм от серията се сложи край на всякакви артикулярни съмнение. Той също така изстреля Ема Уотсън във върховете на Холивуд. Тя игра в „Beauty and the Beast“ и „The Circle“, а скоро получи място и в „Little Women“. Роулинг пък продължава с „Fantastic Beasts And Where To Find Them“ и „Fantastic Beasts: Crimes of Grindlewald“, който предстои на 16 ноември.