shareit

В Крим направиха паметник на спрения ток

| от chronicle.bg |

В Ялта бе открит паметник на спрения ток, за да напомня за периода, когато диверсанти взривиха в Херсонска област в Украйна далекопроводите за Крим и лишиха полуострова от ток заради присъединяването му към Русия, съобщи „Комсомолска правда“. Това са две големи подобия на електрически крушки (едната три метра, другата – два), направени от метална мрежа и украсени със светодиоди. Парите събраха местни спонсори.

Паметникът символизира победата над енергоблокадата на Крим миналата зима.

„Ялта пострада най-много от събитията в края на 2015 – началото на 2016 г., каза пред вестника ръководителят на градската администрация Андрей Ростенко. Мисля, че достойно преодоляхме изпитанието.“

Около паметника е направена градина с детски съоръжения, така че той да служи и за игри. Вместо да реже лента за тържественото откриване, градоначалникът реши да забие голям символичен пирон в новата градина, за да покаже, че това е краят на енергийните мъки на полуострова. Електроснабдяването на Крим бе възстановено напълно на 11 май т.г., след като руската енергийна система го присъедини към мрежата си.

 
 
Коментарите са изключени