shareit

Ужасът на пилешкото месо

| от |

Във Великобритания се колят 17 милиона птици седмично. Гардиън прави тайно разследване за хигиенните изисквания във фермите и фабриките за пилешко месо, които снабдяват големите магазини и вериги за бързо хранене в страната – KFC, Tesco, Asda, Aldi

63

Цялото разследване започва заради опасенията около информацията, която има Guardian за разпространението на бактерията кампилобактер в пилешкото месо в страната. Смята се, че годишно около 280 000 души във Великобритания боледуват заради тази бактерия, а 100 умират от болестта.

Процентът на замърсяване с кампилокатер непрекъснато расте през последното десетилетие.

След публикуването на разследването и документирането на всички хигиенни пропуски на птицевъдството, три от водещите британски супермаркети обявиха незабавно разследване и смянана своите доставчици за пилешко месо.

Видеото от разследването много подробно ще ви покаже всички ужаси през които преминава парче пиле, преди да достигне маса:

Изследвания на Британската агенция за стандарт на храните доказват, че само половината хора знаят как точно се приготвя пиле преди да бъде сготвено.

Pileshko

Според Агенцията миенето на сурово пиле сериозно ще ви застраши от хранително натравяне заради бактерията Campylobaster, с която водата се свързва по време на миенето. Когато измивате пилето, вие всъщност разнасяте тази бактерия навсякъде по него.

Campylobacter е най-честата причина за хранително отравяне във Великобритания. 280 000 души годишно получават отравяне с тази бактерия, което е повече от заразените със салмонела, листерия иешерихия коли взети заедно.

„Главният път на инфекция е чрез храната и напитките. Най-честият източник на тази бактерия са заразените птици. Бактерията се предава на хората чрез недостатъчно готвене, но и с миене на суровото пиле“ – заявява професор Сара О`Браян от Института по инфекции и световно здраве към университета в Ливърпул.

По нейни думи, за да се зарази човек с Campylobacter, са необходими само 100 микроорганизми от бактерията в сравнение с 10 000, които са необходими при зараза със салмонела.

Pileshko

Най-рискованите групи, които са застрашени от заразяване с Campylobacter, са децата под 5-годишна възраст и хората, които приемат антиацидни медикаменти.

При натравяне бактерията причинява синдром на дразнимото черво, който силно отслабва имунната система и атакува нервните клетки. Това от своя страна може да предизвика артрит и дори парализа.

Експертите съветват пилешкото месо да се съхранява, опаковано в долната част, така че да не капе върху други храни.



 
 
Коментарите са изключени за Ужасът на пилешкото месо