shareit

Управляващите в Сърбия спечелиха предсрочните избори

| от chronicle.bg с БТА |

Управляващата Сръбска прогресивна партия на премиера Александър Вучич печели над 52 на сто от гласовете на предсрочните парламентарни избори в страната, сочат първите предварителни резултати.

На второ място се нарежда Социалистическата партия на Ивица Дачич с 12.4 на сто. Трета е Сръбската радикална партия на крайния националист Войислав Шешел с 8.7 на сто от гласовете.

Коалицията Двери-Демократическа партия на Сърбия получава 5.9 на сто. Коалицията на бившия президент Борис Тадич – 5.1 на сто, а опозиционната Демократическа партия – 5 на сто, съобщава електронното издание „Блиц“.

Премиерът Вучич предизвика парламентарните избори две години по-рано от предвиденото, за да поиска нов мандат за преговорите по присъединяване към Европейския съюз.

Вучич обяви победата за „историческа“.

Ние ще продължим нашия европейски път, изцяло зачитайки нашите връзки с традиционни съюзници на Изток, като Китай и Русия, заяви 46-годишният Вучич.

Премиерът предизвика изборите две години преди края на мандата си с мотива, че иска пълен четиригодишен мандат, който да му даде време за преговорите по присъединяване към ЕС и за реформи. Негови опоненти обаче смятат, че истинската му цел е да засили авторитарното си управление и да спечели нов мандат, докато е все още популярен, отбелязва Асошиейтед прес.

Освен партията на Вучич, в парламента влизат още Социалистическата партия на Сърбия, която до сега беше част от управляващата коалиция, Радикалната партия, начело с Воислав Шешел, който беше оправдан от Международния трибунал в Хага по обвинения, свързани с войните в бивша Югославия, както и опозиционната Демократическа партия. Анализатори смятат, че Александър Вучич ще продължи да управлява в коалиция със социалистите, макар че не е необходимо, посочва Ройтерс.

 
 
Коментарите са изключени