shareit

#untaggable: Онова, което не може да бъде назовано

| от chronicle.bg |

Полужива котка на Шрьодингер, мини монумент на миещо предните стъкла момиченце, разпаднало се ято, летящите души на космическите кучета Лайка и Мушка, застрашителни хаштагове и артефакти, които оживяват само като минеш покрай тях – това са само част от експонатите на #untaggablexhibition, покрай които посетителите на изложбата минахме. Не с влакче, а на платформата на новия модел Audi Q2, един от първите представен в Европа пред публика.

Изложбата на www.advertisingartists.eu и Audi поставя зрителя в съавторство на самите творби. Така както и най-изумителният автомобил е нищо без шофьора зад волана, така и всеки от артефактите, които не се поддават на описание, изисква съучастието на човека пред себе си. Ако зрителят не е там, произведението, както и живота, е огледало, в което няма кой да се огледа и поради това престава да е огледало. 25 млади и утвърдени художници експериментираха върху тази неопределеност на битието, събрана в една дума – untaggable. И всеки намери различен прочит, който в момента е изложен в галерия Академия, Национална Художествена Академия.

Изложбата ще бъде отворена само 48 часа – на 20 и 21 април. След това интерактивните творби, които си играят с философски въпроси, култовата световна класика и самия зрител, ще бъдат изложени в онлайн каталог и могат да бъдат закупени. Артефактът на Audi – Q2, обаче, ще изчезне от България за цели четири месеца и ще бъде достъпен за клиенти едва есента. По време на изложбата, той е само един от експонатите, плод на тотално нова концепция – необясним, двусмислен, ефимерен. SUV ли е Audi Q2 или е градски бохем?

Вижте в галерията някои от експонатите в изложбата. И я посетете на живо.

 

 
 
Коментарите са изключени