shareit

Уникални концерти на хор „Големите български гласове“ с френски певци в Париж

| от chronicle.bg |

По покана на Парижкия университет (Сорбоната) от 9 до 19 юни 2017 г. Българското музикално сдружение (БМС) и хора на „Големите български гласове” с диригент Илия Михайлов ще вземе участие в Хоровите срещи, организирани във френската столица.

За първи път в 20-годишната история на форума бива поканен български хор. Целта на проекта е културен обмен и включва лекции в университета, както и съвместни репетиции с около 100 френски певци, които ще имат възможността в продължение на 10 дни да се запознаят с традициите на българската фолклорна и православна църковна музика, с творчеството на класическите български композитори, със специфичната хармония и полифония на българската песен, със звученето на българския език.

Специално за случая е написано съвременно произведение за троен хор (смесен класически, женски фолклорен, и детски) от композитора Явор Русинов.

В Париж и региона му, ще бъдат изнесени шест концерта, съвместно с френските хорове.

Мястото и дати на концертите:

Събота 10 юни от 11 ч.
La Petite Criée
11 rue Jean-Baptiste Sémanaz
93310 – Le Pré Saint-Gervais

Неделя 11 юни от 17 ч.
Eglise Saint-Pierre Saint-Paul
2 rue de Romainville
93100 – Montreuil-sous-bois

Четвъртък 15 юни от 20 ч.
Chapelle du Musée d’Art et d’Histoire
22 rue Gabriel Péri
93200 – Saint-Denis

Петък 16 юни от 20 ч.
L’église orthodoxe Saint-Serge
93 rue de Crimée à Paris
75019 – Paris

Събота 17 юни от 20 ч.
Eglise Notre-Dame de Lourdes des Coudreaux
21 avenue du Général Morin
93370 – Montfermeil

Неделя 18 юни от 17 ч.
Château de l’Etang
198 avenue Gambetta
93170 – Bagnolet

Заповядайте!

Българското Музикално Сдружение (БМС) е създадено през май 2005 г. от група интелектуалци и меценати обединени от любовта към българската музика. Негов почетен председател е акад. Васил Казанджиев. Целта на сдружението е да утвърждава и популяризира българската музикална култура у нас и по света. От януари 2007г. председател на БМС е г-н Стефан Гълъбов.

Акценти от дейността на БМС през годините:

 Осъществяване записи за Би Би Си; заснемане на филм за Френският музикален канал Mezzo;Майсторки клас за Хардвардския Университет; участие в хоровите срещи в Париж по покана на Парижкия университет (Сорбонта);концерти на Московския Великденски фестивал изнасяйки концерти в Кремъл, зала ,,Чайковски“, и манастира ,,Свети Петър“; на оригинална партитура за немия филм от 1923 г. на Жан Епщайн „La Belle Nivernaise“, съвместно с триото на френския джаз пианист Франсоа Рюлан; Премиера в Будапеща в зала ,,Бела Барток” на проекта ,,Balkan Crossover“ заедно с унгарския органист Ласло Фашанг и виртуоза на фолклорни флейти и гайда Болаж Донго Соколай;

 Гастроли в 12 държави на напрестижни музикални фестивали; Министерството на Външните Работи на България селектира БМС и „Големите Български Гласове“ да реализират два албума – ,,Антология” и ,,Съкровищата на България”, които стават официален подарък на страната ни по случай приемането й в Европейския съюз

Големите Български Гласове са основани от Здравко Михайлов през 1971 г. Те включват три хора: Женски, Смесен и Мъжки. През 1990 г. са обединени под името ,,Големите Български Гласове” и стават първият български независим (частно финансиран) артистичен ансамбъл. От 1999 г. техен диригент е Илия Михайлов. От 2005 г. се представляват от Българското Музикално Сдружение.

Съвместно с БМС те осъществяват проекти между които:

 Гастроли в Русия, Англия, Франция, Холандия, Белгия, Германия, Полша, Унгария, Швейцария, Италия, Португалия, Холандия, Азорските острови и Канада.

 Записи за БИ БИ СИ (BBC).

 Образователен Майсторки клас съвместно с хор „Радклиф” на Хардвардския Университет.

 Филм на френският музикален канал MEZZO за работата на диригент Илия Михайлов с ,,Големите Български Гласове”, част от поредицата ,, Хоровете на Европа”.

 По покана на Валерий Георгиев участие на Московския Великденски фестивал изнасяйки концерти в Кремъл, в концертна зала ,,Чайковски“, и в манастира ,,Свети Петър“.

 През 2005 г. Министерството на Външните Работи на България селектира БМС и ,,Големите Български Гласове“ да реализират два албума – ,,Антология” и ,,Съкровищата на България”, които стават официален подарък на страната ни по случай приемането й в Европейския съюз.

 Премиера на Новогодишния музикален фестивал на проекта на Теодосий Спасов ,,В необятното“.

 Честване на 75 години от рождението на акад. Васил Казанджиев съвместно с Симфоничния оркестър на Пловдивска опера.

 Създаване с „Големите Български Гласове“ на оригинална партитура за немия филм от 1923 г. на Жан Епщайн ,,La Belle Nivernaise“, съвместно с триото на френския джаз пианист Франсоа Рюлан.

 Премиера в Будапеща в зала „Бела Барток” на проекта „Balkan Crossover“ заедно с унгарския органист Ласло Фашанг и виртуоза на фолклорни флейти и гайда Болаж Донго Соколай.

 Записване с ,, Големите Български Гласове” за новия албум на ФСБ и в навечерието на 2007 г. година участие с култовата група на столичния площад ,,Батемберг“, чествайки присъединяването на страната ни към Европейския съюз.

 Участие на най-престижни световни фестивали: Международния музикален фестивал в гр. Бат и Личфилдския фестивал (Великобритания), Московския Великденски фестивал (Русия), Мондиал Хорал Лото-Кебек, Л’арт Вокал и Мондиал де Култюр (Канада), Страде дел Чинема (Италия), Дунавския фестивал (Германия), Музика в Стария Краков и Международния фестивал за духовна музика в Биелско -Бяла (Полша), MUPA (Унгария), Фестивала на камерната музика в гр. Алмере (Холандия), Среща на Хоровете на остров Терсейра (Португалия), както и на Новогодишния музикален фестивал, Aполония, Дванадесетия салон на Изкуствата и Европейския музикален фестивал в България.

ТРАДИЦИОНЕН ФОЛКЛОР

Уникалният звук на българския традиционен певчески фолклор, изпълнен с първична енергия и извиращ сякаш изпод земята, е покорявал векове наред българската душа, улавяйки, както трагедията й, така и истинския и буен темперамент. Женският хор на Големите Български Гласове е признат за един от най-известните световни ансамбли. Неговата гърлена гласова техника е базирана на напълно естествен процес на вокализация, която поддържа звука с мускулите на гърлото, а не с диафрагмата. Репертоарът включва популярни и виртуозни български фолклорни обработки, някои от тях в съпровод на автентични инструменти, изпълнявани от самите певици. Жените са облечени в пъстри оригинални носии от всички региони на България.

ПРАВОСЛАВНИ ПЕСНОПЕНИЯ

Вървейки в процесия на сцената, облечени в червени национални костюми, със свещи в ръка, смесеният хор на Големите Български Гласове изпълва с величие пространството на катедралата или църквата с чиста и истинна святост, с мощни и дълбоки звуци, създавайки уникална мистична атмосфера, потапяйки слушателя в дълбока медитация. Репертоарът на хора се състои от български, руски и грузински православни песнопения – от средновековните монодии на Йоан Кукузел до хармоничните композиции на църковни химни от композитори като Пьотр Чайковски, Добри Христов, Петър Динев, Дмитрий Бортнянски

ИЛИЯ МИХАЙЛОВ

е хоров и оркестров диригент. Роден е в София през 1974 година.Завършва Джулиард скул в Ню Йорк, Асоциирания борд на Кралските музикални училища вЛондон и Лозанската консерватория. Специализира в Нюйоркския университет и Женевската консерватория.Възпитаник на акад. Васил Казанджиев, Росен Миланови Мишел Корбо.

От 2009 до 2015 година ръководи хора на Американския колеж в София. От 2011 до 2015 година е диригент в Софийската филхармония на Националния филхармоничен хор ,,Светослав Обретенов” (известен като Българска хорова капела ,,Светослав Обретенов”).

От 1999 година е музикален директор на „Големите български гласове“. С хора реализира различни проекти и гастроли в чужбина.Работи със световноизвестния български музикант Теодосий Спасов. Дирижира концерти на престижни международни фестивали в 12 страни.Провежда майсторски класове с Харвардския университет (САЩ) и Университета на Париж (Сорбоната). От 2012 до 2014 година ръководи лятната Хорова академия на фестивала в Пюизе (Франция). Има записи за радио Би Би Си и френския лейбъл Наив. През 2010 година телевизия МEZZO заснема едночасов филм, посветен на работата му, който получава международно признание. През 2005 година Илия Михайлов и група съмишленици основават Българското музикално сдружение.

 
 
Коментарите са изключени