shareit

Ума Търман разказва…

| от chronicle.bg, по BBC |

Актрисата Ума Търман наруши дългогодишно мълчание и влезе в редиците на десетките актриси, станали част от движението срещу сексуалните посегателства над жени, MeToo.

В статия  за New York Times звездата от Pulp Fiction разказва своята история за сблъсъка си с продуцента Харви Уайнстийн. По думите й, той е злоупотребил с нея и  се опитал  да я насили в хотелската си  стая през 90-те години.

Говорителите на Уайстийн отрекоха твърденията като неверни. 47-годишната Търман признава и, че е била принудена да прави секс в тийнейджърските си години от актьор 20 години по-възрастен от нея. Още през ноември тя коментира скандала с Харви Уайстийн по следния начин: „Радвам се, че това става бавно – ти не заслужаваш куршум.“ без да отправя директни обвинения.

Какво казва Ума Търман?

Сред разкритията в статията в Nеw York Times е и признанието, че актрисата е била насилена на 16-годишна възраст, в началото на актьорската й  кариера. Тя е срещнала актьор (който остава неназован) в нощен клуб в Манхатън и е била насилена, когато е отишла в дома му за питие по-късно същата вечер.

„Бях напълно подчинена“ признава Търман. „Опитах да кажа „не“, плаках, направих всичко по силите си. Той ми каза, че вратата е заключена, но така и не отидох да проверя дали това е истина. Когато се прибрах вкъщи, помня че застанах пред  огледалото и погледнах ръцете си. Бях толкова гневна, че не бяха обляни в кръв или насинени.“

Обвиненията й към Харви Уайстийн са за действия, случили се след успеха на филма на Куентин Тарантино от 1994 година, Pulp Fiction, чийто продуцент е Уайнстийн. Случката, която описва Търман, се е разиграла в лондонския хотел „Савой“.

„Той ме притисна. Опита се да се отърка в мен. Направи редица неприятни неща. Но всъщност не предприе нещо непростимо и не ме насили. В такава ситуация си като животно, което се измъква  за секунди, като гущер.“ На следващия ден актрисата е получила цветя с бележка, която  гласяла: „Имаш добри инстинкти“.  След случая асистентът на Уайнстийн продължавал да й предлага  нови проекти.

ума търман в pulp fiction
Ума Търман в Pulp Fiction

Реакцията на Уайнстийн

Говорител на продуцента (който в момента се лекува) коментира случая. В изявлението й са прикачени снимки, които „доказват силната връзка  между господин Уайнстийн и госпожица Търман.  От New York Times признават, че са получили снимки „приятелски снимки“ на двойката от филмови премиери и партита. „Господин Уайстийн признава, че е отправил  неприлично предложение към  госпожица Търманпреди 25 години,  след като  погрешно е прочел сигналите й след флирт в Париж, за което той веднага се е извинил и дълбоко съжалява. Въпреки това обвиненията във физическо насилие не отговарят на истината.“

А Тарантино?

Ума Търман разкрива детайли и около връзката си с режисьора Куентин Тарантино, който стои  зад филмите Pulp Fiction и Kill Bill – два от най-успешните филми на актрисата. По думите й, връзката между тях се нарушила след сцената с катастрофата от Kill Bill.

Спорът между режисьора и актрисата започнал, защото тя настоявала каскадьор да изпълни сцената, което разгневило  режисьора. Той „побеснял“ и я убедил да се качи в колата. По време на снимките, тя претъпява контузии. Инцидентът слага край  на отношенията им. Търман заплашвала, че ще съди Уайнстийн, но филмовото студио й е отказвало достъп до записите в продължение на 15 години. „Куентин най-накрая се съгласи и ми ги даде, 15 години по-късно. Не че от това имаше вече някаква полза, след като вратът ми е перманентно увреден, а коленете ми са „прецакани“.

Куентин Тарантино засега не е коментирал  обвиненията.

 
 
Коментарите са изключени