shareit

Украинска учителка опитала да продаде дете за органи

| от chronicle.bg, по BBC |

Украинска учителка беше задържана заради опит да продаде дете. Тя е искала да получи 10 000 долара за 13-годишното момиче.

Детето живеело в пансион в Харков, където настаняват деца без родители и деца от проблемни семейства. Вътрешният министър на Украйна Арсен Аваков съобщи за случая във Facebook, прилагайки снимка на 52-годишната учителка и детето. Той посочи, че полицията ги е наблюдавала в продължение на 4 месеца.

Купувачът намеквал, че органите на момичето ще бъдат отстранени. Той разпитвал за здравословното й състояние и платил на учителката 39 долара, за да получи снимки на детето и медицинските й документи.

Украински медии твърдят, че заподозряната е Галина Коваленко. Тя преподава украински, руски и литература и има над 20-годишен опит. Все още тя не е дала своята версия за случилото се.

Според Аваков Галина е работила близо година по „бизнес плана“ за продажбата на детето. Ако бъде прозната за виновна, учителката може да получи до 12 години затвор. Аваков лично се е заел със случая.

Това не е първият подобен случай. От известно време насам циркулира информацията, че престъпни банди са тръгнали на лов за бедстващи хора от Източна Европа, за да отнемат органите им. Бизнесът с органи може да бъде много доходоносен. През 2013 година ръководен от ЕС съд в Косово осъди пет души за търговия с човешки органи.

И петимата са обвинени в пренасянето на десетки нелегални органи за трансплантация в клиника в Прищина.

 
 
Коментарите са изключени