shareit

Уилям и Хари отбелязват дискретно годишнината от смъртта на принцеса Даяна

| от chronicle.bg, БТА |

Принцовете Уилям и Хари ще почетат паметта на майка си принцеса Даяна днес – ден преди 20-годишнината от смъртта й в автомобилна катастрофа в Париж, предаде Ройтерс.

Двамата братя ще се срещнат с представители на благотворителни дружества, подкрепяни от принцеса Даяна, в двореца Кенсингтън – нейна бивша резиденция и техен настоящ дом.

Две десетилетия след кончината й на 31 август 1997 г. името на Лейди Ди отново е на първите страници. Нови разкрития за личния й живот и куп телевизионни документални филми се появиха около датата на годишнината от смъртта й. Принцовете Уилям и Хари дадоха своя принос за някои от документалните продукции, но за разлика от предишни години ще отбележат случая по-дискретно. В самия ден на годишнината те ще почетат майка си насаме.

Днес, преди да се срещнат с представители на подкрепяни от принцеса Даяна благотворителни дружества, принцовете Уилям и Хари ще се включат в обиколка на една от градините на двореца Кенсингтън, временно трансформирана в памет на Лейди Ди. В т.нар. Бяла градина са посадени бели английски рози и незабравки. Главният градинар на двореца и негов колега, познавал Даяна от редовните й посещения на мястото, ще обяснят дизайна и ще покажат някои от любимите й растения.

Извън двореца Кенсингтън, засвидетелствайки почитта си към Лейди Ди, британците вече поставят цветя, снимки и послания, макар и не толкова многобройни, колкото непосредствено след смъртта й. Кончината на принцеса Даяна преди 20 години потопи в небивала скръб жителите на Острова, известни с присъщото си хладнокръвие.

Междувременно Фредерик Майе, френският лекар, който случайно попада на мястото на инцидента в Париж и оказва първа помощ на жертвите, без първоначално да разбере кои са, е споделил, че разбира защо хората и до ден днешен са подвластни на принцеса Даяна.

„Тя умееше да печели хорската любов. Тогава започваше нов живот и изглеждаше щастлива. И точно тогава загина в този безсмислен инцидент. Една принцеса не може да умре по този начин. Не е справедливо. Не е нормално. Мисля, че това е една от причините хората и до ден днешен да помнят този трагичен и безсмислен инцидент“, казва Майе, цитиран от Асошиейтед прес. „Не вярвам в съдбата, но все още тръпна при мисълта, че съм лекар от Спешна помощ, че говоря английски и че се случи да се озова на мястото 30 секунди след инцидента и да окажа помощ на принцеса Даяна. Бях там в последните й минути и е възможно моите думи да са последните, които е могла да чуе“, допълва медикът.

 
 
Коментарите са изключени