shareit

Маймуните лесно усвояват парите

| от Радослав Тодоров |

Ако досега сте гледали на животните просто като на един вид биологични машини ръководени от първични инстинкти е време да промените представите си за тях. Експериментът на двамата учени от Йейл, икономистът Кийт Чен и психологът Лори Сантос, обаче доказва точно обратното. Те решават да проверят дали маймуните могат да се научат да използват пари. Оказва се, че усвояването на идеята на паричния обмен е достъпна даже за индивиди с малък мозък и елементарни потребности, ограничаващи се до ядене, сън и секс. Участници в експеримента са 7 маймуни от вида капуцини – тук дори не иде реч за човекоподобни, а за съвсем дребни маймунки от Южна Америка.

„Капуцините наистина имат крайно примитивна мозъчна дейност. На пръв поглед, сякаш нищо друго не им е нужно, освен сън, храна и секс. Можете да ги храните цял ден с бонбони, те ще преяждат, ще повръщат и пак ще се връщат за още и още”, разказват учените, провели експеримента. За реализацията му те решават да въведат „трудови” отношения сред 7 маймуни капуцини.

Измислят работа и „универсален еквивалент” за оценяване и възнаграждение. Работата се състои в това маймуните да натискат лост, който вдига тежест от 8 килограма. За малки маймуни като капуцините това е значително усилие и истински неприятен труд.

170608123706_1_900x600

За всеки успешен опит съответната маймуна получава надница – чепка грозде. След неколкократни повторения капуцините усвояват простотото правило „Работа-възнаграждение”. Тогава учените усложняват стимула. Вместо грозде маймуните започват да получават жетони – разноцветни пластмасови кръгчета с различна „номинална стойност”. За бял жетон може „да си купят” чепка грозде, за син – две чепки, за червен – чаша безалкохолна напитка и т.н.

И не след дълго в обществото на маймуните се появява социално разслоение. Възникват същите модели на поведение, както при хората. Появяват се работохолици и ленивци, бандити и спестовници. Една от маймуните например успява за 10 минути да натисне лоста цели 185 пъти, очевидно стремейки се да заработи колкото се може повече. Други пък предпочитат рекета и отнемане на спечеленото с честен труд от останалите.

Но най-важното, което установяват експериментаторите е, че се появат и нови черти в характера на маймуните, които дотогава не са съществували – алчност, жестокост и ярост в отстояването на собственост, подозрителност един към друг.
На следващия етап от експеримента, на маймуните са раздадени друг вид пари – метални дискове с дупка в средата. След няколко седмици тренировки маймуните научават, че и за тези пари могат да получават храна.

Експериментаторите, които на млади години се увличали по марксизма, не си поставят за цел да проверят дали наистина труда превръща маймуната в човек. Те просто раздават на капуцините монетите и ги научават да ги използват за покупка на плодове. Като първоначално, въвелждат единни такси, за кисела ябълка и чепка сладко грозде – еднакво количество монети. Естествено, ябълките не се радват на особен успех, а запасите от грозде бързо се стопяват. Но картината рязко се променя, когато учените намалят двойно цената на ябълките. След известни колебания, маймуните решават в крайна сметка изцяло да харчат монетите си за ябълки и все по-рядко си позволяват да се поглезят с грозде.

Money-laundering-story-image-three-monkeys

Един ден, след като всички маймуни вече са наясно, че една стока струва по-скъпо, а друга – по-евтино, една от тях успява да се промъкне до касата, където се съхраняват парите и си присвоява всички монети, яростно отблъсквайки хората, опитващи се да я възпрат. Така реално е извършен и първият банков обир в маймунското общество.

Сред капуцините се появяват дори и „фалшификатори”. Веднъж учените изряват от краставица кръгче, наподобяващо валутата и го дават на една от маймуните. Отначало, тя се опитва да го сдъвче, но след това се сеща, че може да се пробва да го пробута за истинска монета и да си купи с нея нещо вкусно.

Минават още няколко дни и капуцините откриват дори феномена на проституцията. Млад самец дава монетка на самка. „Влюбил се е, прави й подарък”, е първата мисъл на учените. Но не, „девойката” без колебание осъществява полов акт със самеца, а след това директно отива при учените и със заработеното си купува грозде.

В крайна сметка, всички останават доволни от продължителния и крайно любопитен експерименти – и маймуните, и учените. Маймуните усвояват либерално-капиталистическите отношения, а учените защитават успешно докторската си дисертация.

 
 
Коментарите са изключени