shareit

Учени заснеха за пръв път движение на молекула

| от |

Химици от САЩ и Финландия за пръв път са заснели в реално време движението на молекула, съобщи сп. Nature Photonics.

Накратко за труда на учените може да се прочете на сайта на Калифорнийския университет в Ървайн. От 80-те години на миналия век учените показваха само единични изображения на молекули. Сега химиците са успели да проследят непрекъснатото движение на една от тях в реално време и така да наблюдават прехода й от едно квантово състояние в друго.

За целта химиците са използвали двойка наночастици, които са били прикрепени към молекула. Те са играли ролята на своеобразни антени, с помощта на които специалистите са проследили движението на молекулата. В продължение на един час с лазер и микроскоп химиците са събирали данни за промените в нейното състояние.

Усреднявайки ги, учените са открили, че са наблюдавали прехода на молекулата от едно квантово състояние в друго. За да демонстрират експериментите си, химиците са монтирали запис, в който е показана еволюцията на квантовото състояние на молекулата.

Специалистите отбелязват, че за пръв път са имали възможност да наблюдават в реално време клетъчната динамика и различните биохимически реакции в живи организми. Сред плановете на учените е да наблюдават образуването на нови химични съединения и разпадането на молекули.

Според експерти откритието на химиците от Финландия и САЩ ще помогне за напредъка в създаването на високопроизводителни квантови компютри, а също в усъвършенстването на методите за шифроване на електронни съобщения.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Учени заснеха за пръв път движение на молекула

Повече информация Виж всички