shareit

Учени с апел да се преместят Олимпийските игри

| от chronicle.bg |

Летните Олимпийски игри в Рио трябва да бъдат отложени или преместени „в името на общественото здраве“, заради засиленото разпространение на вируса Зика в Бразилия. Това се казва в отворено писмо на 100 известни лекари и професори до Световната здравна организация.

„Ние предупреждаваме за тази опасност въпреки широко разпространения фатализъм, че Рио 2016 е неизбежно, или пък „твърде голямо, за да се провали (too big to fail)“, се казва още в писмото. „Бразилската разновидност на вируса уврежда здравето по начини, които не са виждани досега от науката“.

И досега за опасността от Зика за Олимпийските игри са изказвани много притеснения от специалисти, особено заради факта, че в района на Рио Де Жанейро разпространението на вируса е най-силно, въпреки програмите за борба с насекомите, които го пренасят.

Различното в това писмо е, че е подписано от лекари, биолози и професори от цял свят – от Япония до Южна Африка, от Норвегия до Съединените щати.

Олимпийските игри трябва да започнат на 5 август и да продължат до 21-ви. Очакват се повече от половин милион души да пътуват до Бразилия по този повод, и после да се върнат в страните си.

 
 
Коментарите са изключени