shareit

Учени разработиха USB тест за ХИВ

| от chronicle.bg, по БТА |

Британски учени са разработили нов тест за ХИВ, който за кратко време и с голяма точност отчита наличното количество на вируса причинител на СПИН в кръвта и може да се включва към компютър подобно на USB флаш, предаде БТА.

Приспособлението е разработено от специалисти от лондонския Импириъл колидж съвместно с частната американска компания Ди Ен Ей Електроникс. Тестът използва капка кръв, за да установи наличието на вируса, и генерира електрически сигнал, който може да бъде разчетен от компютър, лаптоп или преносимо устройство.

Приспособлението все още е в начална фаза на разработка, но в бъдеще може да помогне на пациенти, и особено на такива в отдалечени райони, да контролират редовно състоянието си по начин, сходен с този, по който болните от диабет следят нивата на кръвната си захар.

За разлика от стандартните тестове за ХИВ, новото приспособление отчита резултатите на място за време до половин час, вместо в лаборатория за дни.

В тестването му с 991 кръвни проби, устройството е отчело резултатите средно за 20,8 минути с 95 процента точност.
Около 36 милиона души по света са носители на вируса ХИВ, който причинява СПИН, като повечето от тях живеят в регионите южно от Сахара.

 
 
Коментарите са изключени