shareit

Учени откриха нов вид титанозаври в Аржентина

| от chronicle.bg по БТА |

Учени откриха нов вид титанозаври въз основа на изследване на фосилизиран череп и част от фосилизиран врат, извадени от земните недра в Патагония, Аржентина, съобщи Сайънс дейли.

Новият вид е кръстен Sarmientosaurus musacchioi. Изследването е извършено от екип под ръководството на Рубен Мартинес от лабораторията за палеогръбначни в Националния университет на Патагония „Сан Хуан Боско“.

Титанозаврите са вид зауроподи. Размерите и теглото на някои титанозаври са били сходни с тези на най-едрите кашалоти. Предполага се, че тези растителноядни динозаври с дълги шии и опашки са били най-често срещаните тревопасни в южното полукълбо през кредата. Техни черепи, които са от съществено значение за определяне на биологичните особености на вида, обаче са откривани рядко. Само 4 от над 60 вида титанозаври са с почти напълно съхранени черепи.

С помощта на компютърна томография учените изследвали отблизо добре съхранения, примитивен от анатомична гледна точка череп и фосилизирания врат от S. musacchioi. Било установено, че мозъкът на S. musacchioi бил малък в сравнение с огромното му тяло, с което се отличават зауроподите. Освен това сетивната му система била по-развита в сравнение с тази на повечето други зауроподи. Резултатите навеждат на мисълта, че S. musacchioi имал големи очи и добро зрение, а вътрешното му ухо вероятно било по-добре приспособено за чуване на нискочестотни звуци във въздуха в сравнение с други титанозаври. Органът на равновесието във вътрешното му ухо разкрива, че този динозавър обикновено държал главата си наведена вероятно за да се храни с нискорастящи растения.

„Попадането на подобна находка се случва веднъж в живота“, отбеляза Мартинес. Резултатите от изследването са публикувани в PLoS ONE.

 
 
Коментарите са изключени за Учени откриха нов вид титанозаври в Аржентина