shareit

Убийство в посолството на Палестина в София

| от chronicle.bg |

Труп на мъж е открит в двора на посолството на Палестина в София, съобщава Дарик. Тази сутрин в 07.35 часа на телефон 112 е постъпил сигнал за човек, който спешно се нуждае от медицинска помощ. По-късно мъжът е издъхнал. По тялото няма следи от огнестрелно оръжие. Една от версиите е, че мъжът е паднал от високо. Твърди се, че той е обитавал посолството.

Загиналият се казва Омар Наиф Хасан Зайед и е палестинец. Съпругата му Рания има български паспорт. Двамата имат три деца, които също са с българско гражданство. Мъжът живее у нас от 22 години. Той е осъден за убийство в Палестина и е обявен за издирване. През 2012 година получава български паспорт.  През декември 2015 година на българските власти е било отправено искане от Израел да предадат за доизлежаване на присъда доживотен затвор на Омар Наиф Хасан Зайед.

Израелските власти издирват 51-годишния Омар Зайед за участие в убийство на техен гражданин, извършено през 1986 г., когато е бил на 22 г. Тогава той е член на Народния фронт за освобождение на Палестина.

След като е осъден на доживотен затвор, палестинецът е настанен в затвора Аялон. През 1990 г. Омар е настанен за лечение в болницата във Витлеем, откъдето успява да избяга. Оттогава е издирван от израелските власти.

Посланикът на Палестина е дал разрешение и е предоставил достъп на разследващия екип до района на посолството за извършване на необходимите действия по разследването.

 

 
 
Коментарите са изключени