shareit

Убийство на ексцентричен адвокат, гей и евреин в Украйна

| от chronicle.bg, по Daily Beast |

Адвокатът Юрий Грабовский често казва на приятелите и колегите си: „Изненадващо още никой не ме е очистил“. Тези негови думи обаче никой не взима на сериозно. Нито един от приятелите му не си и помисля да предложи на харизматичния адвокат да си наеме охрана.

Той не крие, че е гей, има остро чувство за хумор и е известен със способността си да се шегува дори когато е под напрежение.

Известен е и със своя личен стил – носи скъпи костюми, изискан парфюм, пуши наргиле в ресторантите с приятели, кара луксозни коли с подвижен гюрук и винаги пази документите си в перфектен ред.

Вместо визитки, Грабовский дава на приятелите си кибритчета със своя снимка с малко тигърче на корицата.

Миналия месец полицията обяви, че Грабовский е бил отвлечен, дрогиран, заснет в унизително видео, главата му е разбита, пръстите – изгорени, прострелян в главата, а тялото му – заровено в кално поле между Одеса и Киев. Едва тогава хората осъзнаха колко големи рискове е поемал 43-годишният адвокат.

Военните прокурори, разследвали убийството, вярват, че последният случай на Грабовский е довел до смъртта му. Той защитаваше руснака Александър Александров, за когото се предполага, че е работил в московското разузнаване, и беше арестуван в Източна Украйна миналия май.

Украинската прокуратура обвини Александров в работа с проруските сепаратисти в Източна Украйна. Москва настоява, че клиентът на Грабовский е подал оставка, преди да се присъедини към силите на бунтовниците.

Независимо каква е истината, Грабовский е вярвал, че руснакът има право на защита. Очевидно обаче други са разсъждавали различно, ако наистина това е причината адвокатът да бъде убит.

“Колегите ни са атакувани и убивани един по един”, казва Лидия Изовитова, ръководител на украинската асоциация на адвокатите пред Daily Beast.
„Убийството на Юрий е поръчано и извършено от професионалисти, въпрос на чест е за всички нас да открием истината случилото се с Грабовский“.

Приятелите му адвокати са започнали независимо разследване по случая. На 5 март той изчезва, след като се регистрира в четиризвездния хотел Аркадия в Одеса. Изглежда там е бил отвлечен.

На следващия ден той се появява за кратко в офиса си в Киев, но според разследващите той е бил там по заповед на своите похитители. Колегите му казват, че е изглеждал странно и се е държал необичайно. Без да реагира на техния поздрав, адвокатът се втурва към сейфа си, взима нещо от вътре – ценности и книжа (според негови приятели) – и излиза, оставяйки вратата на сейфа отворена.

По време на този случай адвокатът е бил придружен от мъж на 30-тина години, непознат на екипа.

Поведението му е било необичайно, защото той никога не бързал, винаги е изглеждал самоуверен и е правил всичко на време.

В бившите съветски републики в периода между 2000 и 2014 година адвокатите често биват убивани.

В нощта на 4 март, деня преди отвличането, Тойотата на Грабовский се разваля на 167 километра от Одеса. Налага се колата да бъде теглена до Киев и местонахождението на адвоката по това време е потвърдено. Негов приятел казва, че продавач-асистент е е видял Грабовский в Криве Озеро. На сутринта Грабовский се регистрира в хотел Аркадия, но човекът на регистратурата отказва да разкрие времето, по което е пристигнал. Полицията намира багажа му в Аркадия три дни след изчезването му.

Похитителите са отвели адвоката в жилище в Одеса. Извили са ръцете му зад гърба и са го принудили да каже, че е сгрешил, защитавайки войник от ГРУ (Главно разузнавателно управление).

Без семейство, без родители – работата е била всичко, което Грабовский притежава. В последните дни от живота си е работил по десетки правни казуси. Той е един от най-уважаваните адвокати в Украйна и стената на офиса му е покрита с писма и медали. Вярвайки в човешките права, той е помагал както на проруски сепаратисти, така и на украински националисти.

Ако един адвокат бива убит, то друг трябва да заеме мястото му. След седмица руснакът Александров ще има нов защитник – Валентин Рибкин, чиято организация защитава руснаци, обвинение в участие във военни действия и тероризъм в Украйна.

В нощта на погребението на Грабовский властите публикуваха имената и снимките на двама заподозрени – на 19 и 26 години, които изглеждат като плейбои. По-големият е пътувал от Одеса до Шарм ел-Шейх в Египет, публикувайки снимки във Facebook страницата на Грабовский от неговия телефон, за да обърка разследването.

И двамата задържани са изненадващо добре подготвени. Има още четирима задържани по подозрения за отвличането и убийството на Грабовский.

Александър Боровик от общинския съвет в Одеса казва, че не би се изненадал, ако местната полиция е замесена в убийството на Грабовский. Според него като в Чикаго преди 100 години, мафията ръководи полицията, прокуратурата и тайните служби, а градът е много опасен.

 
 
Коментарите са изключени