shareit

Twitter стана на 10

| от chronicle.bg |


Днес Twitter празнува десетия си рожден ден. От както през 2006 бе публикуван първия туит, социалната мрежа претърпя огромни промени и успя да да обедини своите 332 милиона активни потребители.

Съоснователят Джак Дорси изпраща първия туит през 2006 г., като услугата тогава се нарича Twttr. През 2007 г., потребителят Крис Месина предлага използването на маркер – „хаштаг“ (диез), за да обозначи хора за едно и също събитие едновременно. Сега това е най-използваният маркер в Интернет. След спечелването на Оскар за най-добър актьор в The Revenant, Леонардо ди Каприо генерира 440,000 туита в минута, повече, отколкото @TheEllenShow направи със селфито си от преди две години. Сега ежедневно потребителите създават по 500 милиона туита и успяват да генерират 200 милиарда туита всяка година.

Основното нещо, което прави Twitter толкова специален са неговите 140 знака. Шекспир е казал, че „краткостта е душата на остроумието“ и това важи с всички сили за социалната мрежа. Друг негов чар е споделянето на вече споделено споделяне – или така нареченото „ретуитване“. Въпреки своите специфики и особености, Twitter трябва да бъде все по-гъвкав в бъдеще, защото неговите основни конкуренти Facebook и Instagram успяват да правят повече „шум“ в Интернет.

Twitter обаче остава мястото, където можете да се информирате за събитията от света и да разберете най-новите клюки за знаменитостите – бързо, лесно и кратко. Във Великобритания най-следваните профили са на музиканти. Ето и кратка класация, оглавена от One Direction.

1. @OneDirection – 27.6м последователи
2. @Harry_Styles – 27.5м последователи
3. @Adele – 25.6м последователи
4. @NiallOfficial – 24.7м последователи
5. @Real_Liam_Payne – 22.4м последователи
6. @Louis_Tomlinson – 21.8м последователи
7. @BBCBreaking – 21.5м последователи
8. @EmWatson – 21.2м последователи
9. @ZaynMalik – 18.2м последователи
10. @EdSheeran – 16.8м последователи

 
 
Коментарите са изключени