shareit

Туск: Борис Джонсън мина всякакви граници

| от chronicle.bg |

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск упрекна бившия кмет консерватор на Лондон Борис Джонсън, че е минал всякакви граници, като е сравнил Европейския съюз с проекта на Адолф Хитлер, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

„Не мога да мълча“, каза Туск на пресконференция в Копенхаген. Борис Джонсън „мина границите“ на приемливия политически дебат, каза Туск.

В интервю за в. „Дейли телеграф“ Борис Джонсън каза, че ЕС страда от недостиг на демокрация и от обединяваща власт и затова е обречен да се провали. „Наполеон, Хитлер, различни хора опитаха да направят подобно нещо на онова, което се опитва да създаде ЕС и нещата свършиха трагично“.

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън, който оглавява кампанията за излизане на Великобритания от Европейския съюз (ЕС), смята, че съюзът е поел по същия гибелен път като Хитлер и Наполеон, като се опитва да създаде европейска супердържава, припомня Ройтерс.

„ЕС е един опит да се постигне това по различен начин. Но в основата онова, което липсва на ЕС, е един вечен проблем, който се корени в това, че няма фундаментална преданост към идеята за Европа“, смята Джонсън.

Няма единна власт, която хората да уважават или да разбират. Това поражда този масивен вакуум на демокрация“, допълва Джонсън, който е сочен за фаворит да наследи премиера Дейвид Камерън на поста.

Бившият кмет на Лондон призова британците да се превърнат на 23 юни, когато е референдумът за британското членство в ЕС, в героите на Европа. Така той повтаря призив на премиера Уинстън Чърчил към британците по време на войната.

Джонсън освен това каза, че напрежението между страните членки на ЕС е позволило на Германия да стане по-силна в съюза, да поеме контрола над италианската икономика и да разруши Гърция.

 
 
Коментарите са изключени