shareit

Турция затваря опозиционна медийна група

| от chronicle.bg |

Със съдебно разпореждане влиятелната турска медийна група „Коза-Ипек холдинг“ ще бъде закрита до няколко месеца. Тя включва телевизиите Каналтюрк“ и „Бугюн“, вестниците „Бугюн“ и „Миллиет“, както и радио „Каналтюрк“. Снощи журналистите изнасяха личните си вещи от офисите на групата. Причината за закриването е, че дружеството е на загуба.

Журналисти твърдят, че действията на властите всъщност представляват заграбване и закриване на влиятелната опозиционна медийна група.

Преди пет месеца компанията стана обект на полицейски обиск и репресии, след които бяха назначени синдици, а един от вестникарските колумнисти беше арестуван и съден.

Тогава бяха уволнени 58 журналисти, включително генералният директор на телевизия „Бугюн“ Тарък Торос и главният редактор на едноименния вестник Ерхан Башюрт. След това двамата бяха възстановени на работа, тъй като отстраняването им беше незаконно.

Репресиите се повториха след изборите на 1 ноември, спечелени от партията на Ердоган. Тогава служителите не бяха допуснати от полицията и им бе казано, че трудовите им договори са прекратени. Броят на уволнените нараста на 100.

Преди вота централата на медийната група в Истанбул бе щурмувана от полицията с водния оръдия и сълзотворен газ. Междувременно тиражът на вестник „Бугюн“ намаля от 104 000 на 5600 копия на ден.

По същото време бе изтеглен тираж на списание „Нокта“, публикувало на първа страница снимка на Ердоган и заглавие „2 ноември, начало на гражданската война в Турция“.

По време на предизборната кампания Ердоган често обвиняваше медиите, че служат на чужди интереси и подкопават стабилността на управлението. Острите му критики срещу четвъртата власт повдигнаха тревогите, че свободата на словото в Турция е сериозно застрашена.

„Ипек медия“ беше една от най-влиятелните и ценни медийни групи в Турция. Отстоявахме демокрацията, универсалното право и правата на човека, и идеята за свободата на мисълта. Сега ни затварят“, написа в Twitter президентът на медийната група Акън Ипек.

Миналата седмица депутатът от мнозинството Айдън Юнал призова за закриване и на други критични медии, сред които вестник „Чумхюриет“ и телевизия T24, тъй като правят „не журналистика, а пропаганда в полза на кюрдските сепаратисти“. Ердоган заплаши да съди вестника след разкрития, че турското правителство продава оръжия на екстремисти в Сирия.

 
 
Коментарите са изключени