shareit

Турция въвежда извънредно положение

| от chronicle.bg |

В Турция ще бъде въведено извънредно положение, стана ясно след заседание на съвета за национална сигурност на югоизточната ни съседка, съобщава БНР.

Мярката, която ще продължи 3 месеца, се въвежда след проваления опит за държавен преврат на 15 срещу 16 юли.

Решението е било взето на продължилото 4 часа и половина заседание на Висшия съвет за национална сигурност на страната. То ще бъде внесено в парламента и след като бъде прието ще влезе в действие. Турската конституция позволява въвеждането на извънредно положение за период до 6 месеца.

Това е главната мярка от извънредните мерки, които Турция предприема за укрепване на стабилността на страната и предотвратяване на щетите за икономиката, след чистката в армията, администрацията, съдебната система и образованието, извършена след проваления опит за преврат.

Извънредното положение ще позволи на президента и правителството на Турция да пренебрегват парламента при прокарването на закони и ограничения на гражданските свободи, уточнява Ройтерс. Президентът Ердоган увери, че въвеждането му ще позволи ефективни мерки за защита на демокрацията и законността в страната.

В същото време поддръжници в Германия на мюсюлманския проповедник Фетхуллах Гюлен получават смъртни заплахи от поддръжници на турския президент Реджеп Таип Ердоган, предаде ДПА. В Германия живеят около 3 милиона турци.

Съединените щати осъждат опита за преврат в Турция и подкрепят режима на президента Реджеп Тайип Ердоган в действията му да се справи с последиците, които се изразяват чрез масови чистки. Това заяви държавният секретар Джон Кери. Той изтъкна, че представители на Държавния департамент не са имали контакти с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен. Кери отново поиска от Анкара да предостави на Вашингтон доказателства за евентуално участие на Гюлен в опита за преврат.

Българското министерство на външните работи повтори препоръките си към българските граждани да се въздържат от пътуване за Турция, а към тези, които са в страната, да избягват да посещават оживени места в големите градове на страната, предвид несигурната обстановка.

Вчера самолети на турската армия направиха опит да спрат два турски плавателни съда на бреговата охрана, които правят опит да стигнат до гръцки териториални води.

Турските власти официално са започнали разследвания на 99 генерали от близо 360-те в страната за предполагаемата им роля в проваления военен преврат от миналата седмица, предаде Ройтерс, като се позовава на анонимни източници от турските власти. Още 14 генерали остават задържани след преврата.

Двама висши военни офицери, за които се смята, че са сред водачите на провалилия се преврат в Турция са били изправени поотделно пред съда, предаде Aнадолската агенция, позовавайки се на анонимен военен източник. Генерал-лейтенант Метин Идил, командир на тренировъчното командване на сухопътните сили, и полковник Мухарем Коше, бивш правен съветник на началника на Генералния щаб, са били представени пред различни съдилища в Анкара, е заявил източникът. Той не е разкрил в какво са обвинени офицерите.

Министерство на отбраната е наредило да бъде започнато разследване и срещу всички военни съдии и прокурори в страната, съобщи турската телевизия NTV. Телевизията уточнява, че 262 военни съдии и прокурори са отстранени от длъжност по нареждане на военното министерство.

Междувременно началникът на турската жандармерия генерал Галип Менди, е бил освободен от длъжност по здравословни причини, като на негово място е назначен генерал-лейтенант Ибрахим Яшар.

Вчера стана известно и че турското правителство е наложило забрана на представителите на академичната общност да пътуват в чужбина. Според анонимен правителствен източник мярката е временна и е предизвикана от риска замесени в провалилия се преврат университетски преподаватели да избягат от страната.

От 1 577 университетски декани беше поискано да напуснат работа, на 21 000 учители беше отнет лиценза, а 15 хиляди министерски служители бяха отстранени от работните си позиции. Предполага се, че всички те имат връзка с мюсюлманския проповедник Фетуллах Гюлен, който Анкара сочи за главен организатор на опита за смяна на властта. Гюлен, който от години живее в САЩ, отрича обвиненията срещу него.

 
 
Коментарите са изключени