shareit

Турция преговаря с Франция за противоракетна система

| от |

Турция води преговори с Франция за закупуване на противоракетна система, след като се сблъска с трудности в преговорите с китайска компания, включена от САЩ в черен списък, съобщават турските медии.

„Появиха се някои разногласия с Китай по въпроса за съвместното производство и ноу-хауто за противоракетната система“ – цитира турската частна телевизия НТВ изказване на премиера Реджеп Ердоган по време на срещата на върха на НАТО в Уелс.

Въпреки това преговорите продължават, но Франция, която е втората (в списъка на евентуалните доставчици), ни направи ново предложение и сега преговаряме с нея, добави държавният глава, като уточни: За този договор съвместното производство е важно за нас.

През септември 2013 Турция избра китайската компания CPMIEC за доставката на ракети земя-въздух с голям обсег, с което предизвика тревогата на Вашингтон.

CPMIEC, която произвежда противоракетната система HQ-9, е под действието на американски санкции заради продажбата на оръжия и технология за ракети на Иран и на Сирия.

Инициативата на Турция раздразни и съюзниците на Анкара от НАТО, за които оръжейните системи на членките на Алианса трябва да са съвместими помежду си.

CPMIEC бе предпочетена пред американските компании Рейтиън и Локхийд Мартин, руската Рособоронекспорт и френско-италианския консорциум Юросам за контракт от 2,9 милиарда евро. /АФП, БГНЕС

 
 
Коментарите са изключени за Турция преговаря с Франция за противоракетна система