shareit

Турция очаква нови 600 000 бежанци заради сраженията в Алепо

| от chronicle.bg |

Турското правителство се страхува, че ожесточените сражения в сирийската провинция Алепо ще предизвикат нова мигрантска вълна от 600 000 души, които ще пристигнат на турската граница. Това заяви турският вицепремиер Нуман Куртулмуш, съобщава АФП.

„Най-лошият сценарий, който може да стане в този регион в краткосрочен план, е нова мигрантска вълна от 600 000 бежанци на турската граница„, каза Куртулмуш след среща на кабинета.

През миналата седмица десетки хиляди сирийци, главно жени и деца, напуснаха Алепо заради интензивните боеве между сирийската армия, подкрепяна от руски въздушни удари, и бунтовниците. В събота и неделя медии и неправителствени организации съобщаваха, че те мръзнат в студа, а турският граничен пункт Онкупинар е затворен.

В неделя турският президент Реджеп Ердоган заяви, че страната му е готова да приеме, десетките хиляди сирийци, които се тълпят на границата й, бягайки от офанзивата на войските на режима в Дамаск в района на Алепо, ако те нямат друг избор.

Вчера германският канцлер Ангела Меркел и турският премиер Ахмед Давутоглу се договориха да поискат от НАТО да помогне за охраната на турското крайбрежие и за възпирането на трафикантите, които изпращат бежанци към Европа.
Ще използваме срещата на министрите на отбраната на НАТО, за да говорим за ситуацията в Сирия, както и за това дали и как алиансът може да помогне в наблюдението на ситуацията в морето и да окаже подкрепа на „Фронтекс“ и турската брегова охрана“, каза канцлерът Ангела Меркел.

Ахмет Давутоглу предупреди, че страната му не може да понесе сама „целия товар“ на бежанската криза, предаде още АФП.
Над 30 хиляди сирийски бежанци вече са струпани на границата между Турция и Сирия в опит да избягат от сраженията, които се водят от началото на офанзивата на сирийските сили около Алепо, отбелязва АФП.

 
 
Коментарите са изключени