shareit

Турция обвини Русия във военно престъпление

| от chronicle.bg |

Турция обвини Русия в „очевидно военно престъпление“, след като вчера две училища, болница и медицински център на организацията „Лекари без граници“ бяха ударени от ракети близо до сирийската граница, при което загинаха 50 души.

Ударите са в момент, когато сирийската армия, подкрепяна от руската авиация, засили офанзивата си срещу бунтовническата крепост Алепо.

Анкара предупреди, че по-големи и по-сериозни последици ще станат неизбежни, ако Русия не прекрати незабавно подобни нападения. Москва засега не е отговорила на обвиненията и не е признала дали ракетите, паднали в град Азаз и околността, са нейни. Това твърдят и представители на „Лекари без граници“.

За военно престъпление, макар и не приписано на Русия, съобщи и Франция. Коментарът на ООН бе, че ракетният обстрел хвърля застрашителна сянка върху мира в Сирия, договорен от американската и руската страна.

Международното хуманитарно право забранява всички нападения срещу болни хора, медицински персонал и лечебни заведения, като това се водят сигурни зони дори по време на война.

Сирийският президент Башар ал-Асад също изрази съмнения, че примирието наистина ще влезе в сила и няма да остане само на хартия. Посланикът на Сирия в Москва Риад Хаддад обвини САЩ за атаката: „Ние нямаме причина на извършваме удари в провинция Идлиб, тъй като „Ислямска държава“ не е е активна там“, допълни той.

Кървавата драма в Азаз стана в момент, когато сирийската армия, подкрепяна от руската авиация, засили офанзивата си срещу бунтовническата крепост Алепо и местни жители обвиниха Русия за ударите.

 
 
Коментарите са изключени