shareit

Турският президент обяви война на тероризма

| от chronicle.bg |

Турският президент Реджеп Ердоган се закани да постави терористите „на колене“ след бомбения атентат в столицата Анкара, при който са убити най-малко 34 души. Експлозив, поставен в кола, се взриви в квартал Кизилайм в близост до Гювен парк. Мястото е ключов транспортен център, където е имало много хора. Ранени са най-малко 125 души.

Ердоган коментира, че терористическият арт само ще засили решимостта на силите за сигурност в Турция.

Министърът на вътрешните работи Ефкан Ала заяви, че заключенията от разследването ще бъдат обявени в следобедните часове на понеделник. Тези, които носят отговорност за смъртта на невинните ще бъдат назовани, обеща още той.

Към момента нито една екстремистка организация не е поела отговорност за нападението. Източниците на правителството, обаче, се съмняват, че атентатът е акт на обявената за незаконна „Кюрдска работническа партия“ (КПР)

През последните месеци кюрдските бунтовници са извършили серия нападения. Съмнения има и по отношение на ИДИЛ, които също нарочиха турската столица в последните си изявления.

Президентът Ердоган заяви и че терористичните групировки, насочили действията си към невинни лица са обречени и ще загубят битката срещу турските сили за сигурност. „Свикани са всички специализирани звена и Турция ще използва правото си на самозащита, за да се предотвратят бъдещи атаки“, коментира още държавният глава.

„Хората ни не трябва да се притесняват, защото борбата срещу тероризма е всъщност воля да постигнем успех в тази насока – да поставим тероризма на колене“, коментира още Ердоган.

Премиерт Ахмет Давутоглу отложи посещението си в Йордания след атентата.

Съединените щати осъдиха нападението. Говорителят на Държавния департамент на САЩ Джон Кърби заяви: „Ние потвърждаваме нашето партньорство със съюзника ни в НАТО – Турция в борбата с общата заплахата от тероризъм.“

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че „няма оправдание за такива отвратителни актове на насилие“.

 
 
Коментарите са изключени