shareit

Опит за преврат в Турция

| от chronicle.bg |

В Турция е направен опит за военен преврат. Според турския премиер Бинали Йълдъръм става дума за „опит“, но не даде повече подробности. Армията твърди, че е превзела властта в страната.

3.16 ч. – властите обявиха, че опитът за преврат е бил потушен. 

2.13 ч. – американският президент Барак Обама и държавният секретар Джон Кери призоваха всички партии в Турция да подкрепят законно избраното правителство.

2:07 – По данни на държавната телевизия са загинали 17 полицаи по време на атаката над сградата на службите за сигурност. Междувременно военните откриха стрелба по протестиращите на площад Таксим. Броят на жертвите със сигурност няма да е малък. Кадри показват как военни задържат полицаи в Истанбул.

От високоговорителите на джамиите се чува съобщение, което призовава в името на президента и на религията всички да излязат в центъра на града.

1.58 ч. – протестиращи срещу преврата се опитаха да превземат танк. Той обаче започна да минава през тълпата, смазвайки автомобил по пътя си. Междувременно друго видео показва стрелба от въздуха по мишени на земята. Според непотвърдена информация участниците в преврата откриват стрелба по всеки, който се опитва да мине над Босфора.

1.50 ч. – бившият министър-председател на Турция Ахмет Давутоглу обяви пред Al Jazeera, че зад преврата стои малка група от армията, която не се ползва с подкрепата на генералите. Той призова за връщане на правовия ред и изрази увереност, че в следващите часове кризата ще бъде овладяна.

1:31 ч. – кадри показват хора, покатерени върху танкове след призивите на Ердоган хората да излязат по улиците и да демонстрират подкрепата си към него.

1:20 ч. – Al Jazeera съобщава, че поддръжници на Ердоган се събират на летище Ататюрк.

1:02 ч. – военни хеликоптери откриха огън по националната разузнавателна служба в Турция. Службата отговаря на огъня с огън.

00:56 часа: В социалните медии се твърди, че в редакцията на държавната телевизия е имало взривове.

0:49 ч. – Българските власти предупредиха всички българи да се въздържат от пътувания в Турция

00:41 часа: Британският „Телеграф“ съобщава, че когато хората по улиците разбрали, че военните правят преврат, много от тях се прибрали по домовете си, но голяма част започнали да им ръкопляскат. Местни коментирали, че са очаквали от доста време подобно нещо и са доволни. Някои са скандирали „Мустафа Кемал Ататюрк“ и са поздравявали войниците.

00:32 часа: Ердоган говори пред CNN, заявявайки, че това е опит за преврат от една много малка част сред военните.

00:27 часа: Войници са влезли в централата на управляващата партия в Истанбул и са помолили хората там да напуснат сградата.

0.14 ч. – профилът на турските военновъздушни сили в Twitter съобщава, че политическата власт е завзета от военните сили.

00:11 ч.: Огромни опашки се извиват пред банкоматите – хората масово се стичат към банкоматите, за да теглят пари.

0.07 ч. - местната телевизия TRT е окупирана от военните сили. Тя обяви, че армията е поела контрола над цяла Турция. Служителите на турската национална телевизия са призовани да си останат вкъщи. Не се очаква излъчването на сигнал да бъде възстановено преди събота сутрин.

0.04 ч. – държавният секретар на САЩ Джон Кери изрази надежда за стабилност, мир и приемственост, след като очевидно в ход е преврат.

 

Социалните мрежи, сред които Twitter, Facebook и Youtube са спрени, съобщава ITV. В сградата на TRT има военни, а летищата в страната са затворени. По-рано стана ясно, че военен изтребител е забелязан да прелита ниско над турската столица Анкара, съобщава Reuters. Чули са се и гърмежи. Телевизия NTV съобщава, че двата моста на Истанбул над Босфора са затворени за движение. Те свързват европейската и азиатската част на града. Запис на информационна агенция Dogan показва отклоняване на движението на коли и автомобили, а CNN Turkey показва две военни коли и грипа войници, строени пред един от мостовете в Истанбул. Представители на турската власт, цитирани от Reuters, потвърждават, че войници са разположени и в други турски градове. Извикани по спешност са и всички полицаи.

Турският премиер обяви, че виновните за този опит, ще платят най-висока цена за действията си. По думите му „елементи от турската армия“ са опитали да превземат властта в страната. Той обяви, че техните усилия няма да успеят. Местни медии съобщават за стрелба в Анкара и военни самолети, кръжащи над турската столица. Танкове са разположени по мостовете над Босфора в Истанбул.

Междувременно армията съобщава, че е поела контрол над Турция, съобщава Reuters.

Има данни, че и Истанбул, и Анкара са под контрола на Армията. Турски изтребители F-16 летят над Анкара, твърдят турски медии.

Летище Ататюрк е затворено и там са разположени танкове.

Турските въоръжени сили са изпратили писмо до медиите, с което обявяват, че са превзели властта в страната, за да опазят демократичния ред и човешките права, съобщава Guardian. Те добавят, че всички съществуващи дипломатически отношения на страната ще бъдат запазени и върховенството на закона остава приоритет.

Военните заявиха, че са завзели сградата на правителството, предаде телевизия NTV. Има и взети заложници. Твърди се, че началникът на генералния щаб е  Хулуси Акар е сред тях.

Държавната телевизия е изключена.

Британски журналисти в Истанбул докладват за сблъсъци между военни и полиция, пише вестник „The Telegraph”. Съобщава се, че охраната на президентската резиденция е обезвредена.

Малко по-рано местни медии съобщиха, че полицията е затворила за движение два моста над Босфора в Истанбул – Босфорският мост и мостът „Фатих Султан Мехмед“, които свързват европейската с азиатската част на Истанбул.

 
 
Коментарите са изключени