Туитни през телефона, ако си хейтър

| от chronicle.bg |

Както всеки, който туитва редовно, ще ви каже, има различни стилове туитване. На единия полюс стои внимателният, обмислен, „ще-се-опитам-да-направя-дълбоко-съждение“ туит. На другия се блещят „току що-видях-това-смешно-нещо-и-държа-да-го-споделя“ публикациите, които в повечето случаи са по-дразнещи и досадни за потребителите. Между тези две крайности се разполага и всичко по средата.

По време на скорошно проучване във факултета по комуникация в Лондонски университет са анализирани 235 милиона туита, които учените са събрали през лятото на 2013, за да тестват букет от хипотези относно начините, по които туитването от компютър се различава от туитването от телефон. Дали заради контекста на средата, в която туитваме, т.е. дома ни или извън него, или заради личностните характеристики на Туитващия, са открити някои значими разлики.

Ето ги и тях:

Лондонските social network специалисти са установили, че мобилните туитове са значително по-егоцентрични, по-насочени към човека, който поства. От „Вече 15 минути метрото закъснява“ до „Днес се чувствам тъжен от този дъжд навън“, мобилните потребители имат склонността да заливат другите в мрежата със собствените си проблеми и усещания повече от онези, които пишат от вкъщи.

Учените не са установили някакви статистически значими разлики в туитването що се отнася до пола. Но са хванали зависимост между мобилните и стационарните туитвания по отношение на тоналността на съобщенията.

Независимо от платформата, постовете с негативно съдържание са много по-изпoлзвани от мобилните потребители – откритие, което тепърва ще бъде развивано. Процентът негативни спрямо позитивни коментари също клони в полза на стационарните потребители, които, както става ясно, имат подчертана тенденция да пишат по-положителни и по-ведри туитове.

На фронта на егоцентризма, теорията на изследователите е, че „присъщата за мобилните устройва персонална природа“ кара хората да мислят по-тясно,  в рамките на егоцентризма, когато туитват през телефоните си. За разлика от тях, онези, които туитват от вкъщи, имат по-широк поглед върху света и не са толкова фиксирани в това какво мислят и как се чувстват.

Обяснението за това, че туитовете, постнати от мобилните телефони, съдържат по-често с отрицателно съдържание, вероятно е фактът, че човек често туитва от телефона си, когато му се случва нещо в движение, а то обикновено е по-скоро негативно. Шансът нахален шофьор да ни засече на улицата е доста по-голям от възможността да открием смисъла на живота си, докато пресичане. Туитванията от дома, обичайно са по-обмислени и хората по-рядко изливат какво усещат точно в момента.

 
 

Лишиха бившата порно звезда Чичолина от депутатска пенсия

| от chronicle.bg |

Легендата на европейското порно и бивш член на италианския парламент Чичолина се оказа с блокирана пожизнена депутатска пенсия.

Бившата порнозвезда от унгарски произход Илона Сталер, известна като Чичолина, ще търси отговорност от лицата, които я лишиха от депутатска пенсия, като за целта ще се обърне към прокуратурата, пише в. „Кориере дела сера“.

За решението на налоговата служба съобщи адвокатът на бившата порнозвезда Лука ди Карло. По неговите думи сметката на 66-годишната Сталер била блокирана в банковия отдел на италианския парламент. Замразяването станало по искане на данъчните служби. А това противоречало на италианското законодателство.

Чичолина не била платила свои данъчни задължения в размер на 100 хиляди евро. По думите на Ди Карло според местните закони пожизнените пенсии не могат да бъдат запорирани или конфискувани.

Родената през 1951 година в Будапеща Илона Сталер е дъщеря на чиновник от МВР на Унгария. В Италия тя разви кариера в порнобизнеса, а през 1987 година влезе в италианския парламент с листата на Радикалната партия.

 
 

Лятото гори с ангелите на Еманюел д’Анджело

| от chronicle.bg |

Еманюел д’Анджело е един от най-нашумелите фотографи в света на звездите и Инстаграм.

Профилът на италианеца е може би сред най-апетитните Инстаграм местенца, в които човек може да се потопи за глътка красота през лятото. Все пак, не всеки фотограф може да се похвали с това, че Емили Ратайковски и Бела Хадид са склонили да застанат пред обектива му.

Той успява да улови едни по-интимни моменти на моделите си; такива, които трудно ще видим по рекламните билбордове.

Вижте 15 от най-яките снимки в Инстаграм профила му, а ако искате, последвайте и самия профил тук.

 
 

Чарлз Буковски: „На 25 всеки може да бъде гений. На 50 трябва все нещо да си направил.“

| от chronicle.bg |

„Без да се опитва да се представи героически или в добра светлина, Буковски пише с истинността на човек, който няма какво да губи, което го отделя от повечето други „автобиографични“ писатели и поети.“ пише за него критикът Стивън Кеслер.

„Буковски е… феномен. Той се е утвърдил като писател с постоянен и настойчив стил, базиран на това, което самият той определя като своя „личност“, резултат от едно трудно и напрегнато съществуване“ пише друг.

Чарлз Буковски е един от най-известните американски съвременни автори на поезия и проза и, според мнозина, най-влиятелният и имитиран поет. Роден е на 16 август 1920 г. в Германия. Баща му е американски военен, майка му – германка. На 2 години пристига в САЩ, отгледан е в Лос Анджелис и живее там над 50 години.

Буковски разчита на собствения си опит, емоция и въображение, когато пише. Езикът му е директен, груб, рязък, картините изобилстват от насилие и секс. Някои критици определят стила му като обиден, други твърдят, че това е сатира на мачизма, която си служи с постоянната употреба на секса, алкохола и насилието.

Оставяме на вас да прецените, предлагайки няколко цитата от великия автор.

Charles Bukowski on "Apostrophes"  French Talk Show

„На 25 всеки може да бъде гений. На 50 трябва все нещо да си направил.“

„Ако ти се получи да излъжеш някого, това съвсем не означава, че той е глупак. Значи, той ти се доверил повече, отколкото го заслужаваш.“

„Свободната душа се среща рядко, но го знаеш, когато човекът срещу теб притежава такава – основно защото се чувстваш приятно, много приятно, когато си близо до него.“

„Дори и хиляди пъти да си прав, какъв е смисълът, ако жена ти плаче.“

„Болници, затвори и бардаци – това са университетите на живота. Аз имам няколко висши образования. Заслужавам малко уважение.“

Charles Bukowski

„Точно това е проблемът с пиенето. Ако се случи нещо лошо, пиеш, за да забравиш; ако се случи нещо хубаво, пиеш, за да го отпразнуваш; а ако нищо не се случва, пиеш, за да се случи нещо.“

„Разберете ме. Не съм от този обикновен свят. Имам си лудост, аз живея в друго измерение и нямам време за неща, които нямат душа.“

„Бях привикнал към най-лошите неща: харесваше ми да пия, бях мързелив, не вярвах в Господ, политици, идеи, идеали. Бях посредата на нищото, нещо като не-съществуване и го приех. Не го правех, за да заинтересувам някого. Не исках да съм интересен, беше прекалено изтощително. Това, което всъщност исках, беше единствено уютно и скрито местенце, на което да живея и да бъда оставен насаме.“

Writer Charles Bukowski

„Дори и хиляди пъти да си прав, какъв е смисълът, ако жена ти плаче.“

„Красивите мисли и красивите жени никога не се задържат.“

„Началото на една връзка винаги е най-лесно. След това започват разкритията – и никога не свършват.“

„Трябва да умреш няколко пъти, преди да започнеш да живееш истински.“

„Адвокати, доктори, зъболекари, всички те печелят пари. Писателите? Писателите гладуват. Писателите се самоубиват. Писателите полудяват.“

 
 

Нина Добрев учи американците на български сленг

| от chronicle.bg |

След Антонио Бандерас (Испания), Салма Хайек (Мексико) и Алисия Викандер (Швеция) е ред на една актриса с български произход да се включи в платформата на списание „Vanity Fair“, Slang School, в която чуждестранни личности обясняват на американската аудитория сленга на родните си страни.

В 3-минутното видео Нина Добрев запознава американците с фрази като „Не ми прави селски номера“, „Дреме ми на шапката“, „Да бе, да бе“ и с думи като „гадже“, „Наздраве“ и „брат“. Някои от думите и фразите се оказват непознати и за самата Добрев, която емигрира заедно с родителите си от България в Канада на 2-годишна възраст.

Вижте цялото видео и очарователния начин, по който Добрев произнася и обяснява българските фрази.