Туитни през телефона, ако си хейтър

| от chronicle.bg |

Както всеки, който туитва редовно, ще ви каже, има различни стилове туитване. На единия полюс стои внимателният, обмислен, „ще-се-опитам-да-направя-дълбоко-съждение“ туит. На другия се блещят „току що-видях-това-смешно-нещо-и-държа-да-го-споделя“ публикациите, които в повечето случаи са по-дразнещи и досадни за потребителите. Между тези две крайности се разполага и всичко по средата.

По време на скорошно проучване във факултета по комуникация в Лондонски университет са анализирани 235 милиона туита, които учените са събрали през лятото на 2013, за да тестват букет от хипотези относно начините, по които туитването от компютър се различава от туитването от телефон. Дали заради контекста на средата, в която туитваме, т.е. дома ни или извън него, или заради личностните характеристики на Туитващия, са открити някои значими разлики.

Ето ги и тях:

Лондонските social network специалисти са установили, че мобилните туитове са значително по-егоцентрични, по-насочени към човека, който поства. От „Вече 15 минути метрото закъснява“ до „Днес се чувствам тъжен от този дъжд навън“, мобилните потребители имат склонността да заливат другите в мрежата със собствените си проблеми и усещания повече от онези, които пишат от вкъщи.

Учените не са установили някакви статистически значими разлики в туитването що се отнася до пола. Но са хванали зависимост между мобилните и стационарните туитвания по отношение на тоналността на съобщенията.

Независимо от платформата, постовете с негативно съдържание са много по-изпoлзвани от мобилните потребители – откритие, което тепърва ще бъде развивано. Процентът негативни спрямо позитивни коментари също клони в полза на стационарните потребители, които, както става ясно, имат подчертана тенденция да пишат по-положителни и по-ведри туитове.

На фронта на егоцентризма, теорията на изследователите е, че „присъщата за мобилните устройва персонална природа“ кара хората да мислят по-тясно,  в рамките на егоцентризма, когато туитват през телефоните си. За разлика от тях, онези, които туитват от вкъщи, имат по-широк поглед върху света и не са толкова фиксирани в това какво мислят и как се чувстват.

Обяснението за това, че туитовете, постнати от мобилните телефони, съдържат по-често с отрицателно съдържание, вероятно е фактът, че човек често туитва от телефона си, когато му се случва нещо в движение, а то обикновено е по-скоро негативно. Шансът нахален шофьор да ни засече на улицата е доста по-голям от възможността да открием смисъла на живота си, докато пресичане. Туитванията от дома, обичайно са по-обмислени и хората по-рядко изливат какво усещат точно в момента.

 
 

Джони Инглиш се завръща с нов Aston Martin V8

| от chronicle.bg |

Роуън Аткинсън се завръща като най-забавният агент на Нейно Величество в „Johnny English Strikes Again“! 

В третия филм от поредицата Джони се завръща от пенсия, за да преследва кибер престъпници, които искат да завладеят света. Когато дългът зове, Великобритания звъни на най-добрите! Когато те не могат, звъни на Джони Инглиш.

Освен Аткинсън, във филма участва и Ема Томпсън като министър-председателя на Обединеното кралство, Олга Куриленко като хубавицата и Джейк Лейси като бизнес магнат от Силиконовата долина. 

Понеже филмът малко (едвам-едвам) напомня на „Агент 007″, Инглиш също кара Aston Martin. И е невероятно як!

Както Аткинсън сам обяснява във клипа, той върши повечето от шофирането. А също така, колата, този „доматено червен Астън“, е негова. Чудно защо Роуън би имал кола с ракети на предния капак.

Johnny English Strikes Again“ излиза в САЩ на 26 октомври и вече направи повече от 82 милиона долара в страни като Япония и Германия, благодарение на гигантската маса фенове на Мистър Бийн.

 
 

Отидете в САЩ, може да спечелите 1,6 милиарда долара

| от chr.bg |

Ако искате да станете милиардери, бягайте към САЩ, защото Мега милиони става Мега милиарди! Рекорден джакпот се натрупа в американската лотария.

Джакпотът от 1 милиард долара не падна в тиража в петък, а след натрупването му достигна до рекордните 1,6 млрд., за който ще се борят надяващите се на късмет във вторник.

Досега рекордът за най-голяма индивидуална печалба от лотария се държи от Мейвис Уонцик, 53-годишна домакиня от щата Масачузетс, която през миналата година през август спечели 758,7 милиона долара от друга голяма американска лотария – Пауърбол.

През януари 2016 г. джакпотът в Пауърбол достигна 1,58 милиарда долара, но го спечелиха трима души и си поделиха сумата, като в крайна сметка всеки един от тях получи по 528,8 милиона долара.

Лотарията Мегамилиони е създадена през 2002 г. Играчите трябва да отгатнат шест правилни числа. Победителят може да избира между това да получи цялата сума с удържани данъци или да я получи под формата на 30 вноски, които да се изплащат в продължение на 30 години.

 
 

Какво се случва с изкопа в градинката „Кристал“?

| от chronicle.bg |

Все още не е отминал шумът от последния скандал около ремонта на центъра на София, а новият, за съжаление, вече се задава. Този път под прицела на недоволните граждани попада любимата на столичани градинка „Кристал“ и в частност, изкопът в нея.

В информация, излязла в медиите тази сутрин, се изказват опасения, че „по-всичко личи“, че дупката в градинката „Кристал“ ще бъде напълнена с почва и изравнена. Приложени са снимки, на които се виждат огромни насипи пръст в самия изкоп. Източник на информацията (че дупката може да се запълни) не се съобщава. В резултат на това социалните мрежи реагираха с недоволство и случаят заприлича на този от преди няколко дена с ремонта на градинката „Св. Седмочисленици“.

За да внесем яснота по въпроса, ще се опитаме да изясним какво всъщност предстои да се случи наистина с градинката „Кристал“? Или поне ще съобщим информацията, която е общественодостъпна, но очевидно труднооткриваема… 

Още през 2014 г. планът за преустрояване на т. нар. Зона 4 в София (в която попада градинката „Кристал“) е приет и до него е осигурен публичен достъп. Ето тук можете да видите проекта в снимки. Според обществената поръчка, дупката трябва да  бъде превърната в езеро. Фирма изпълнител на поръчката е А.Д.А., която и в момента отговаря за ремонта в центъра.

Проектът, по който в момента се извършва ремонтът обаче (публикуван през 2015 г.) се различава от публикувания през 2014 г. И от него, и от информация, публикувана на фейсбук страницата на Йорданка Фандъкова, става ясно, че изграждане на езеро няма има. Вместо това се подготвя обновяване на терена в дупката и създаване на зони за отдих с пейки. За целта е необходимо да се изгребе най-горният слой от почвата (т.нар. хумусен слой, с дебелина от 20 до 30 см), който да се подмени с нов, с по-добри свойства. В момента се извършва именно това. Но според проекта и според думите на кмета на София, изкопът няма да бъде изравняван.

Историята на „дупката“ започва през 1914 г., когато е направен изкоп за основите на сграда на Народната библиотека и музей. Строежът не е реализиран за войните и в последствие пространството е оформено като част от парковото пространство на градината.

кристал
Ето така би трябвало да изглежда градинката след ремонта.

Проектът от 2015 г. е достъпен тук.

Снимка: Aleksandar Mihaylov Mihaylov

 
 

Останете си в леглото тази неделя с Рита Ора

| от chr.bg |

Рита Ора засне поредната си провокативна фотосесия, този път за руското издание на списание In Style.

27-годишната певица позира гола на корицата в легло, „облечена“ в нищо друго освен черни ръкавици, които стигат над лакътя й.

Знаем, че певицата, която зарадва българските си почитатели с концерт това лято във Варна, никога не е имала проблем с голотата си, а ние лично сме много доволни от това.

Малко по-рано тази година Ора отново беше гола, но този път за корицата на сп. Clash.

А, бе, много голотия, много нещо, но нищо неочаквано от Рита. Затова, ако не ви се прави нищо тази неделя, ви предлагаме да си останете в леглото с Рита.

Порадвайте й се в галерията.