shareit

Цецка Цачева е кандидат-президентът на ГЕРБ

| от chronicle.bg |

Кандидатът за президент на ГЕРБ е Цецка Цачева. Номинацията на досегашния председател на парламента беше обявена от лидера на партията Бойко Борисов.

„Крайно време е да имаме една майка на нацията, която да се погрижи майчински за този народ“ – представи кандидатурата той.

Кандидатът за вицепрезидент е адмирал Пламен Манушев, който ще компенсира липсата на опит в областта на отбраната.

Премиерът призна, че изборът е бил труден, защото когато водиш активно лице за президентските избори, се създава вакуум. „Това води до избори, които струват пари“.

Относно възможността той да бъде кандидат за президент, Борисов обясни, че това би означавало „дезертьорство“, въпреки че за него би означавало „политическо дълголетие“.

Другият вариант е била Йорданка Фандъкова, „която щяла да спечели от раз“. Но това води до избори в София и нестабилност.

Следващата кандидатура е била на Томислав Дончев, заяви Борисов – като изтъкна неговия професионализъм и важната му роля в кабинета.

Относно Димитър Николов – премиерът изтъкна преобразяването на Бургас, но и неговата номинация би довела до избори.

Борисов съжали, че БСП не е намерила нито един честен и почтен човек, а техният кандидат бил на инициативен комитет.

Преди най-накрая да бъде разкрито името лидерът на ГЕРБ дръпна дълга реч, в която засегна всички актуални въпроси: АЕЦ „Белене“, аферата „КТБ“, направеното в градовете, оградата по границата, казусът Бокова – Георгиева.

Цачева е втори мандат председател на парламента и първата жена, избирана на този пост в България.

Тя ръководеше и 41-то НС от 2009 до 2013 година, а през 42 НС беше депутат от ГЕРБ.

Юрист по образование, тя влиза в политиката през 2007 година, когато е кандидат за кмет на Плевен от ГЕРБ, но остава трета. Работила е и като юрист-консулт на община Плевен.

Адмирал Пламен Манушев е бивш командващ на Военноморските сили, настоящ депутат от ГЕРБ, заместник-председател на комисията по външни работи и член на комисията по отбрана в парламента.

 
 
Коментарите са изключени