shareit

Цените на горивата в България ще продължат да се покачват

| от chronicle.bg |

Цените на горивата в България ще продължат да се покачват заради засиленото търсене през лятото и поскъпването на петрола, прогнозират икономисти.

Цените на горивата в България, са нереално високи, смятат шофьорите. Според тях има картел, а реалната цена е не повече от 1 лев и 80 стотинки.

Икономическите аргументи сочат друго. Петролът започна да поскъпва от януари, а у нас горивата на дребно през март, припомни Калоян Стойков:

При всички положения ще продължат на растат през летния сезон, тъй като традиционно има сезонен ефект – от една страна, заради пътуванията, от друга страна, заради земеделската кампания. Що се отнася до края на годината, тенденцията за цената на петрола, определено е негоре.

Това ще се усети и в цената на природния газ, който тази година поевтиня на няколко пъти. През април намалението беше с повече от 20 на сто, а през юли, с близо 10 на сто.

Дори и да има ръст, той едва ли ще бъде скокообразен. По-скоро ще продължи да бъде полегат и съответно, не цялата част от това намаление, ще бъде изядена до края на годината.

Цената на природния газ е основен фактор за цената на топлата вода и на парното.

Анализаторът Дантон Синкуеграна прогнозира пред „Хоризонт“ обаче, че не очаква рязко поскъпване на петрола на международните пазари през идните месеци:
Лекият суров петрол се движи някъде около 45 дорала за барел, а сортът „Брент“ е съвсем малко по-скъп – 47 долара за барел. До края на годината ще има известно покачване, но то ще е малко над 50 долара за барел. Мисля, че пазарът намери комфортна зона на цената около 50 долара. Това носи добри печалба за производителите.

 
 
Коментарите са изключени