Три нови сорта лози, устойчиви на болести и стресови климатични промени, създаде Институтът по лозарство и винарство – Плевен

| от |

Три нови сорта лози, устойчиви на болести и стресови климатични промени, създаде Институтът по лозарство и винарство /ИЛВ/ в Плевен. Това съобщи за БТА директорът, доц.Иван Пачев. Единият – „Гарант“, е десертен розов сорт.

Вторият е червен винен сорт с името „Трапезица“, а третият е междинен бял сорт, който може да се консумира като десертен, но е добър и за винопроизводство, наречен „Плевен“. Предимството на сортове, продукт на института, е че те са силнобустойчиви на мана, оидиум, студове и суши, и са подходящи за българските природни, почвени и климатични условия, заяви доц. Пачев.

Новите сортове ще бъдат внесени за одобрение в Изпълнителната агенция към министерството на земеделието и храните. Доц. Пачев коментира, че създаването на сортове и производството на лозов посадъчен материал от тях за производителите от страната е основна дейност на института. През последните 25 години селекционерите в Плевен са създали 21 нови сорта лози.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Три нови сорта лози, устойчиви на болести и стресови климатични промени, създаде Институтът по лозарство и винарство – Плевен