shareit

Три български кинопроекта ще бъдат представени в Бруклин

| от chronicle.bg |

 За първи път български филми ще участват в международния  кинопродуцентски форум в Бруклин в рамките на Седмицата на независимото кино.

Форумът на продуцентите ще се проведе между 17 и 22 септември.

Сред 160-те кинопроекти в развитие от 25 държави, от България са селектирани за прожекция няколко филма. „Рибена кост“ на Драго Шолев, „Възвишение“ на Виктор Божинов, „Нанук“ на Милко Лазаров и филма по разкази на Георги Господинов „8 минути и 19 секунди“ са сред избраните заглавия, които ще търсят продуцентския интерес и подкрепа в киноразпространението.

Директорът и основател на фестивала „Sofia Independent New York“ актрисата Жана Караиванова, заедно с режисьорите и продуценти Милко Лазаров, Веселка Кирякова, Драго Шолев, Росица Вълканова и Антоанета Бачурова ще представят лично избраните проекти по време на форума.

Самите прожекции по време на фестивала „Sofia Independent New York“ ще бъдат между 19 до 24 септември 2016-та в едно от топ кината в Манхатън – „Cinepolis Chelsea„.

Селекцията на фестивала тази година съдържа едни от най-успешните нови български игрални филми. Сред тях са „Прокурорът, защитнкът, съдията и неговия син“ на Иглика Трифонова, „С лице надолу“ на Камен Калев, „Събирачът на трупове“ на Димитър Димитров , „Жажда“ на Светла Цоцоркова, нашумелият „11А“, както и българо-македонската продукция „Лазар“.

Ще бъде показан и „Каръци“ на Ивайло Христов, който вече беше обявен и за българското предложение за „Оскар“.

Българското участие в международния кинопродуцентски форум в Бруклин e спонсорирано от форума, който представя независимото американско кино в София „Sofia Independent film festival“ и е възможно благодарение на договора за ексклузвино партньорство между него и най-голямата платформа за независимо кино в Америка - „Independent filmmaker prodject“ – най-голямата организация за независимо кино в САЩ.

Сред гостите на фестивала от българска страна ще бъдат Иглика Трифонова, Асен Владимиров, Стела Стойкова, Елисавета Йорданова и други.

 
 
Коментарите са изключени