shareit

Транспортни стачки във Франция

| от chronicle.bg |

Таксиметровите шофьори, авиодиспечерите, преподавателите и служителите от целия държавен сектор във Франция са насрочили за днес стачна мобилизация, което може да доведе до сериозни нарушения на въздушния трафик и транспорта около Париж, съобщава БТА. 

Най-сериозни се очаква да бъдат акциите на таксиметровите шофьори. Възможно е те да предизвикат големи транспортни затруднения най-вече във френската столица и около двете основни парижки летища – Роаси и Орли.

Хиляди водачи на таксиметрови коли са призовани да се мобилизират в цяла Франция в знак на протест срещу дейността на техните конкуренти от сектора на туристическите автомобили с шофьор Ве Те Се (VTC).

През юни миналата година при подобен протест имаше случаи на насилие. Тогава таксиметровите шофьори се надигнаха срещу американската нискотарифна услуга ЮбърПоп (UberPop) на американския гигант Юбър (Uber).

По-късно ЮбърПоп беше забранена, но секторът още не се е успокоил, тъй като дейността на такситата в Париж се е свила между 20 и 30 процента.

Стачката в таксиметровия сектор съвпада с прояви на недоволство на около 5,6 милиона държавни служители, подложени на режим на строги бюджетни икономии от юли 2010 година, като няколко синдиката призовават за демонстрации с искане да бъде увеличена покупателната им способност.

Поради участието на авиодиспечерите в протеста, Главна дирекция на гражданската авиация (DGAC) призова авиокомпаниите да отменят превантивно 20 процента от полетите си днес. Очакват се нарушения в графика в цялата страна.

Към протестните шествия се очаква да се присъединят и преподаватели, които протестират срещу реформата в системата на основното образование.

Освен спада на покупателната способност, синдикатите изразяват недоволство и от загубата на работни места в ключови сфери от държавния сектор. Според тях извън обявеното след атентатите увеличаване на щата в полицията и правосъдието през 2016 година, от 2007 година са закрити общо 150 000 работни места в държавния сектор. Профсъюзите настояват за създаване на нови позиции, по-специално в болниците.

 
 
Коментарите са изключени