shareit

Тръмп се отказа от президентската заплата и се обяви против абортите

| от chronicle.bg |

Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп се отказва от заплатата, която получава заемащият най-високия пост в страната, съобщава в. Сега.

Това заявява Тръмп в интервю за програмата „60 минути“ на телевизия CBS. „Няма да взимам заплата“, заяви Тръмп. Той каза, че не знае какви пари получава стопанинът на Белия дом. Пояснено му бе, че става въпрос за около 400 000 долара годишно. Тръмп каза, че ще приеме един долар. Той отново обеща да обяви данъчната си декларация, но не каза кога ще го направи. „В подходящия момент ще я публикувам“, каза Тръмп.

„Сега минавам през рутинен одит. Това не вълнува някого. Единствените, които се вълнуват, сте вие и няколко души, които задаваха този въпрос. Очевидно обществото не го е грижа, затова спечелих изборите много лесно“, каза Тръмп. По време на предизборната си кампания той обеща да обяви данъчната си декларация след одита, но каза, че е малко вероятно това да се случи преди президентските избори. Последваха бурни критики срещу Тръмп от съперницата му от Демократическата партия Хилъри Клинтън. Прието е американските политици да разкрият данъчните си декларации преди изборите, но няма законно задължение да го направят. Данъчната декларация може да даде отговор на въпроса какво е състоянието на Тръмп.

Смята се, че той е милиардер, но повечето експерти се съмняват, че състоянието му достигна 10 милиарда долара, както твърди той самият. Списание Forbes оценява състоянието на Тръмп на 3.7 милиарда долара. Освен това данъчната декларация може да даде отговор колко харчи Тръмп за благотворителност, както и дали използва законни, но непопулярни сред избирателите схеми за намаляване на данъците чрез вратички в законодателството. Тръмп призова да бъдат прекратени демонстрациите и митингите на американците, които смятат за нелегитимна изборната му победа.

Според него на митингите срещу неговата победа излизат „професионални протестиращи.“ „Ще го кажа направо пред камерата: Спрете това!“. Тръмп също така призна, че „изпитва чувство на горчивина“, когато слуша за такива демонстрации. „Не се страхувайте. Ние смятаме да възродим страната ни“, каза той, обръщайки се към демонстрантите, които, според него, се страхуват от ограничаване на правата на малцинствата. Републиканецът осъди всякакви насилия срещу представители на малцинствата в САЩ.

„Бих се обърнал към тях (нападателите на малцинствата) с искане да не правят това. Това е ужасно, затова аз ще обединявам страната“, каза Тръмп. В Ню Йорк вече четвърти ден демонстранти се събират край небостъргача Trump Tower в Манхатън, където е седалището на бизнес империята на Тръмп. В събота там се събраха около 2000 души. Протестите в най-големия мегаполис в САЩ бяха мирни. Най-големите демонстрации срещу избора на републиканеца за президент бяха в Лос Анджелис, щата Калифорния, Чикаго, щата Илинойс и Ню Йорк, щата Ню Йорк. Тръмп потвърди намерението си да построи стена на границата между САЩ и Мексико. Доналд Тръмп смята да запази своя план за борба срещу терористичната групировка „Ислямска държава“ (ИД) в тайна.

Той отказа да даде подробности за стратегията за унищожаване на групировката. Отбеляза, че операцията за освобождаването на иракския град Мосул от ИД „върви трудно“, тъй като Белият дом е разгласил предварително информация за нея. Републиканецът не пожела да поясни предвижда ли планът му използване на американски сухопътни сили. „Няма да кажа нищо. Не искам да им казвам нищо. Не искам да казвам нищо на никого“, посочи той. Новоизбраният президент даде да се разбере, че не възнамерява да споделя вижданията си по този въпрос с друг, освен с американските военни.

Доналд Тръмп потвърди, че ще се обяви против абортите, но каза, че няма нищо против еднополовите бракове. Тръмп отговори положително на въпроса дали наистина възнамерява да построи стена на границата с Мексико. Изграждане на гранична стена за сметка на Мексико бе една от точките в предизборната кампания на Тръмп. Такава бариера, по негово мнение, ще предотврати незаконната миграция към САЩ. Тръмп също обеща да поиска от Мексико от 5 до 10 милиарда долара за изграждането на стената, посочвайки, че за него, като бизнесмен, това ще бъде „лесна сделка“, заради съществуващия между двете страни „търговски дисбаланс“. В случай на отказ Тръмп предложи забрана за парични преводи от мексиканските имигранти от САЩ за родината си.

Новоизбраният президент на САЩ обеща да спази и ангажимента си да депортира милиони нелегални имигранти от САЩ. По неговите думи, след като поеме поста ще депортира до 3 млн. души. „Това, което ще направя, е да хванем хората, които са престъпници и имат престъпни досиета, членове на банди, дилъри на наркотици, много от тези хора, може би два милиона, може дори да са три милиона, ние ще ги махнем от страната или ще ги затворим“, каза Тръмп в публикувана част от интервюто му за телевизията. Той посочи също, че, след като границата бъде „сигурна“ имиграционните власти ще започнат да извършват „задържания“ на останалите без документи имигранти в САЩ. Попитан дали наистина планира да построи стена по границата с Мексико – предложение, което се превърна в основна част на неговата кампания, Тръмп отговори с „да“.

В своето интервю Тръмп също така заяви, че стената би могла да бъде само отчасти стена и отчасти „някакво заграждение“ – в съответствие с предложението на републиканците в Конгреса. „За някои определени области – но само някои области, стената е по-подходяща“, каза той и добави. „Аз съм много добър в това – нарича се строене“, допълни бъдещият американски президент.

 
 
Коментарите са изключени