shareit

Тръмп пожела децата му да имат достъп до свръхсекретна информация

| от chronicle.bg |

Екипът на новоизбрания президент е подал запитване към Белия дом да проучи възможностите за предоставяне на свръхсекретна информация на децата му, предава Сега.

За тази цел децата му трябва да бъдат назначени от настоящата администрация като съветници по националната сигурност на баща си. Освен това те ще трябва да попълнят въпросника за сигурност SF-86 и да преминат през детайлна проверка по познанията. По принцип правилата на непотизма забраняват на децата на президента да заемат постове в Белия дом, но те не са задължени и да са държавни служители, за да получат достъп до такъв вид информация. Миналата седмица децата на Тръмп – Иванка, Ерик и Доналд Дж., както и зет му Джаред Къшнър станаха част от преходния му екип. Преди това всички деца на милиардера бяха заявили, че няма да приемат назначения на ключови позиции в правителството.

В началото на своето президентство Доналд Тръмп ще се заеме преди всичко с външната политика, данъчната реформа и медицинското застраховане. Това обяви в интервю за телевизия ABC председателят на Националния комитет на Републиканската партия Рейнс Прибъс. Той бе назначен от Тръмп за ръководител на апарата на Белия дом.

Прибъс опроверга появилите се в медиите съобщения, че назначеният с него главен политически стратег и съветник на президента Стив Бенън симпатизира на белите шовинисти. „Не знам откъде тръгват такива слухове. Стив Бенън изобщо не е такъв“, посочи Прибъс. По думите му новият стратег е един „много, много умен човек“.

Назначаването на Бенън предизвика доста бурни реакции, тъй като е обвиняван в антисемитизъм, близък е до ръководителя на КуКлуксКлан. Според Агенция Блумбърг е най-ужасяващият политически технолог за 2015 г. Бенън е морски офицер, бил е инвестиционен банкер и кинорежисьор. От няколко години е в медийния бизнес.

През 2012 г. Бенън оглавява новинарския сайт Breitbart, обещавайки да го превърне в „Huffington Post“ за дясно мислещите. Breitbart се свързва с т.нар. алтернативни десни, които отхвърлят и лявата идеология и традиционния консерватизъм. Сайтът проповядва свобода на словото и правото на обида. Идеите на Бенън се разминават сериозно с представите на естаблишмънта на републиканците. Бенън оглави предизборния щаб на Тръмп през август.

 
 
Коментарите са изключени