Торта „Ривиера“

| от pudriera.bg |

Начин на приготвяне:

За блата: 190 г меко масло, 90 г пудра захар, 2 с.л. какао, 2 яйца, 5 жълтъка, 225 г стопен на водна баня или в микровълновата фурна натурален шоколад, 8 белтъка, разбити на сняг със 125 г захар, 1 ванилия

За лимоновия пласт: 90 г захар, 2 яйца, 60 мл прясно изцеден и прецеден лимонов сок, 120 г меко масло, настърганата кора от 1 лимон, 1 ванилия

За шоко муса: 70 г захар, 3 жълтъка, 1 яйце, 1 ванилия, 170 г стопен на водна баня или в микровълнова фурна натурален шоколад, 240 мл пълномаслена сладкарска течна сметана,

За украсата: 150 г орехи, 2 с.л. какао, 50 г бял шоколад за сърцата

Приготвяне:

1. Блат: Маслото и пудрата захар се разбиват с миксер на пухкав крем. Добавят се яйцата и жълтъците едно по едно. Разбива се. Добавя се какаото и разтопения шоколад и се разбърква. Белтъците се разбиват отделно със захарта и ванилията на твърд сняг. Захарта се добавя към белтъците малко по малко при непрекъснато разбиване с миксер. Двете смеси се разбиват заедно много внимателно като към шоколадовото тесто се прибавят първоначално 2-3 с.л. от белтъците и се разбърква много внимателно със шпатула. По този начин малко по малко всички белтъци трябва да се добавят към тестото. Фурната се загрява предварително на 180 градуса. Тестото се разпределя в 3 еднакви форми за печене, покрити с кухненска хартия. Пече се не повече от 15 минути! Блатовете са без брашно и трябва да останат сочни.

2. Лимонов пласт: Захарта и яйцата се разбиват на водна баня с миксер на пухкав гъст крем. Водата под съда не трябва да завира! Купата с яйчения крем се маха от печката и се оставя да се охлажда. През това време лимоновият сок се изцежда и прецежда. Яйчената смес се прехвърля в тесен и дълбок съд, добавя се лимоновия сок, маслото, лимоновата кора и ванилията. Съдът може да се покрие с кърпа при разбиването, защото пръска. Бърка се с миксер около 8 минути до получаването на кремообразна смес. Сместа се излива във форма, чийто диаметър е по-малък от този на блатовете с 1-2 см. За по-голямо удобство дъното на формата се покрива с хартия за печене. Формата се поставя във фризера за 3-4 часа.

3. Шоко мус: Жълтъците, яйцето и захарта се разбиват на водна баня на гъст крем с миксер. Маха се от котлона и се разбива до пълно охлаждане. При непрекъснато бъркане се добавя разтопения шоколад. Сметаната се разбива отделно на сняг до получаването на меки връхчета. Двата крема се съединяват внимателно като се бърка с шпатула.

Torta_Riviera

Сглобяване на тортата: Върху първият блат се намазва малко шоколадов мус. Върху него се слага замръзналия лимонов крем и се покрива отново с мус. Слага се втория блат, сипва се мус и се завършва с последния трети блат. Тортата се намазва от всички страни с мус.

Украса: Орехите се смилат заедно с какаото. Белият шоколад се разтапя на водна баня или в микровълнова фурна. Взимат се формички за сладки и се поставят върху лист кухненска хартия. Всяка формичка се пълни с разтопен бял шоколад и листът се поставя в хладилник за около 5 минути. Формичките се отстраняват и с така получената украса се декорира тортата.

Съвети: При разтапянето на шоколад в микровълнова фурна внимавайте той да не изгори. Намалете мощността, пускайте на кратки интервали, за да сте сигурни. Лимоновият крем може да се направи предварително от предната вечер и да стои една нощ във фризера. Така ще облекчите работата си. В никакъв случай не сиропирайте блатовете, защото ще ги разкашкате.

Torta_Riviera_parche2

 
 

Подмладяваме мозъка си с младежка кръв

| от chr.bg |

Учени от Калифорнийския университет в Сан Франциско установиха, че преливането на кръв от подрастващи организми може да вдъхне нова младост на мозъка, съобщава сайтът Лайф, цитиран от БТА.

Спeциалистите провели експерименти с опитни мишки. Преливането на „млада кръв“ в организма на гризачите значително повишило когнитивните способности на мозъка им и на практика спряло естествените процеси на стареене.

Ферментът ТЕТ2 в резултат на няколко преливания на „свежа“ кръв в „стария“ организъм показал висока активност и станал причина за ускореното обновяване на мозъчните клетки на опитните животни. Учените планират в скоро време да тестват новия метод и върху хора. В случай на успех, може да се постигне пробив при лечението на тежките дегенеративни заболявания, увреждащи мозъка. Специалистите изтъкват, че преливането на кръв и паралелното провеждане на клетъчна генна терапия ще позволи частичното или пълното възстановяване на правилния режим на работа на невроните и синапсите.

 
 

Тайни от кухнята на MasterChef 2018

| от chronicle.bg |

Часовникът, който гледаме в ефира на БТВ в последните три години всяка пролет, в момента отброява последните минути. Атмосферата в студиото на MastefChef е по-спокойна от тази на екрана, защото до печките са хора, вече минали през този процес и някои от тях вече имат свой бизнес. „Стоп“! След минути групата ни се потапя в света на екзотична веджи супа, патешко с крем кашу, шоколадов сос с тютюн, шоколадовата торта с няколко слоя и ободряващо кафе от Кения.

Журито и бившите участници не само напомниха какво отличава това предаване от всички кулинарни телевизионни формати, но и ни накараха да очакваме с нетърпение премиерата на четвъртия сезон, която е на 26.02 от 21:00.

Юрист с привлекателна външност, жена открила силата на готвенето след претърпяване на инцидент и още 19 участници, чиито истории са като извадени от филмов сценарий. Всичко това, както обикновено, се случва под зоркия поглед на тричленното жури, което тази година има ново попълнение. Ресторантьорът Лео Бианки ще застане на подиума до шеф Петър Михалчев и шеф Андре Токев, и ще оценява както кулинарните умения на участниците, така и техния нюх да превърнат хобито си в успешен бизнес.

Image uploaded from iOS (3)

Всъщност кулинарното представление беше само загрявката преди същинската битка. Финалистите от предишните три сезона бяха разделени на три отбора и в продължение на един час показаха процеса, който стои зад добре плейтната чиния с хипнотизиращи цветове и експлозия от вкусове.

Image uploaded from iOS

Грижата за предястието беше поверена на Симеон (победител), Аврам и Стефан от първия сезон, които приготвиха екзотична веджи супа (с царевица, джинджифил, кокос и лимонена трева), пикантни скариди и хрупкава изненада. А ние имахме възможност да наблюдаваме прецизността и бързината , с която се приготвят всички ястия от терасата, като привилегировани участници във формата.

Image uploaded from iOS (1)

Финалистите от втори сезон Евгени, Йоана и Севда (победител) ни изненадаха със патешки гърди с крем кашу, бадемов чипс, бульон от манатарки във вид на пяна и… шоколадов сос с черешов тютюн.

Image uploaded from iOS (9)

Десертът беше поверен на финалистите от третия сезон на предаването – Божана (победител), Росица и Цветомир. За доброто начало на събитието се погрижи Роси, която приготви специално кафе от Кения, с приятна сладост и алтернативен начин на приготвяне. Тематичната торта с формата на логото на предаването не беше просто шоколадово изкушение, а три слоя шоколадово пътешествие от вкусове и усещания, завършени от най-различни декорации като шамфъстък, ядливо злато, захарен памук и др.

Всичко гореизброено, както вече казахме, е само кратко откриване на завесата преди същинската част, която предстои. Шоуто не обещава нищо повече от това поредна година да се докаже като фаворит на зрителите, защото наред с напрежението и сензацията показва и другата страна – тази, която може да вкара и най-непохватните зрители в кухнята, стига те да имат желание.

 
 

Джейн Сиймур е най-възрастната жена, която позира за Playboy

| от chronicle.bg |

На 67 години Джейн Сиймур се снима за Playboy. Според британския „Sun“, тя ще е най-възрастната жена, която позира за изданието. Сиймур ще се появи в списанието за трети път, след като е била на страниците му и през юли 1973 година и през януари 1987-а.

Актрисата, която изгря с ролята си на доктор Куин лечителката в едноименния сериал, признава, че сега се чувства по-секси отколкото когато била по-млада и се чувства „добре в кожата си“.

Може би не знаете, че истинското име на Джейн Сиймор е Джойс Франкенбърг. Тя е родена на 15 февруари 1951 година във Великобритания. Искала е да стане балерина, но травма на крака я лишава от възможността да се изяви в това изкуство. З сметка на това отива в киното и участва в над 130 филма и сериала.

vgokgm

landscape-1444406961-dr-quinn-medicine-woman

Два пъти е печелила Златен глобус – за „Д-р Куин: Лечителката“ през 1996 година и за „На изток от рая“ през 1982 година.

j-jane-seymour-97664986611.jpeg

Участвала е в редица холивудски хитове, сред които „Петдесет нюанса по-тъмно“, „Непорочната Джейн“, „Касъл“, „Как се запознах с майка ви“, „Ловци на шаферки“, „Смолвил“. Била е и момиче на Бонд.

През 2000 г. и е присъден Орден на британската империя.

598e769cffd433bf0e02455b345558b8--jane-seymour

 
 

Най-интересното на София Филм Фест

| от chr.bg |

Международния София Филм Фест номер 22 започва през март и както всяка година го очакваме с нетърпение. Причините са доста и от най-различни жанрове, но сега ще се опитаме да ги изкажем.

„Проектът Флорида“ звучи интересен – на фона на лавандуловите полета и пухкавите бели облаци на Флорида три деца крещят едно на друго. Историята следва уникалната шестгодишна Муни и нейната „банда” приятелчета, чиято лятна ваканция е изпълнена с детски чудеса и приключения във време, когато възрастните наоколо преживяват доста житейски трудности.

Очакваме „Квадратът“, защото взе адски много награди и въпреки, че в него става въпрос за някаква арт инсталация на Кристиан. Той самият е грижовен разведен баща и уважаван куратор в музей за съвременно изкуство.Кристиан обаче ще загуби телефона си, а глупавата му реакция ще го вкара в много неудобни ситуации.

„Квадратът“, както и други два филма от програмата – „Нелюбов“ на Звягинцев и „За тялото и душата“ са с номинации за чуждоезичен Оскар.

„Другият любовник“ на един от най-работливите режисьори във френското кино Франсоа Озон е сексуален психотрилър. Той разказва за младата, чувстителна жена на име Клои (Марин Вакт), която се влюбва в психоаналитика си Пол (Жереми Рение). Но след няколко седмици двамата заживяват заедно, тя започва да подозира, че влюбена в близнаци, а Озон дава шанс и на зрителите за подобно впечатление.

„Изключителният: Моят Годар“: Париж, 1967 г. Жан-Люк Годар, най-прочутият филмов режисьор на своето поколение, снима филма Китайката с жената, която обича – почти 20 години по-младата Ан Вяземски. Жан-Люк обаче коренно ще се промени – от звезден кинорежисьор до изолиран Маоист.

И още: „Без милост“ взе златен глобус за чуждоезичен филм. Премиерата му беше преди няколко месеца на Кан, където ние отново не успяхме да отидем… „Манифест“, в който Кейт Бланшет изиграва 13 роли! „Невидима нишка“ на Пол Томас Андерсън за най-добрия шивач в следвоенен Лондон и неговата любов, муза и гибел Алма. „Бикини Муун“ – заглавието всъщност е име на главната героиня, която е провокативна и дръзка и очевидно има ментални проблеми, защото твърди, че е карала мотокар по време на войната в Ирак и че е дърводелец – „като Исус, но с гърди“.

Докато сме на Фестивала, може да гледаме отново и „Аз, Тоня“.