shareit

Тони Кондев – сливенски сюрреализъм с нотки на реализъм

| от chronicle.bg |
Тони Кондев е роден в Триполи през 1981, където по това време живее семейството му. Животът ги връща обратно в родния им край, Сливен, където Тони от малък започва да се занимава с рисуване. Завършва Художествената гимназия за приложни изкуства „Димитър Добрович“, а след това – специалност Сценография в Националната художествена академия. Участвал е в различни изложби, включително „Haus Wittgenstein, Bulgarisces Kult instituts“ във Виена и е печелил два пъти първа награда в конкурс „Рисунката“ на НХА.
Future hug
Днес работи като 3D Modeller & Texturing Artist в Worldwide FX (Киноцентър Бояна), но не спира да рисува. Ако не е на стола пред компютъра, винаги може да го намерите в дълбините на боянските гори.
От 27-ми Октомври до 10-ти ноември ще може да разгледате картините на Тони Кондев в Галерия 11 Август, която се намира на улица 11 Август, номер 10, София.
Кога разбра, че рисуването е твоето нещо?

- Винаги ще съм благодарен на една учителка от детската градина, която забеляза художника в мен и каза на родителите ми, че трябва да ме насочат в тази посока. От там нататък нещата така се развиваха, че никога не съм спирал да рисувам.
Как би описал стила си?
- Сливенски сюрреализъм  с нотки на реализъм.
Винаги ли си рисувал с молив?
- През годините съм използвал различни техники, рисувал съм с какво ли не – от кафе до мазилка с лепило и боя за акцент, също съм правил колажи, макети, лампиони и какво ли още не.
Кога моливът стана основна техника в твоите картини?
-стилът ми се зароди, когато имах период на усамотяване в Сливен. Тогава обикалях сред горите, прекарвах дълго време сред природата, вглеждах се, вслушвах се, наблюдавах всеки детайл от най-дребната песъчинка до обширния простор. Оттогава не спирам да изследвам техниката на графита.
Имаш ли конкретен процес на работа?
-Не бих го нарекъл съзнателен процес. Тръгвам от елемент, който ми е грабнал окото и го доразвивам върху хартията. Различни образи постепенно изкачат от формите и се преплитат един в друг. Единственото важно е да остане само белият лист, нагласата и правилната музика, а идеите идват сами.
Какво е значението зад картините ти?
- Би било хубаво да знаех. Оставям се да потъна в хартията.
Имаш ли любим или често използван образ в картините си?
- Често срещан елемент в картините ми са животните. Понякога са основна фигура, а понякога скрит детайл. Птиците ме пленяват със свободата си и флуидността на движение.
a
Откъде черпиш вдъхновение?
-Черпя вдъхновение от природата и различните форми в нея. Там няма грешно и правилно, всичко е в хармония и от значение. Музата може да те удари навсякъде.
bee1500
 
 
Коментарите са изключени