shareit

The Art Foundation – кафе или ром с изкуството

| от |

„В лимонадата да има ли лимони?” – пита ме със сериозно изражение на лицето Яни. Признавам си, накара ме да се замисля и щом осъзная какво ме пита – да се разсмея на висок глас. Естествено, че в домашната лимонада на The Art Fondation има много лимони и голямо количество любов.

Всъщност Яни го довела тук майка му, която правела изложба. Така срещнал Заро и си допаднали. След това се присъединили и Випке и Хубен. „Беше си просто химия”, обяснява за усещането от срещата Хубен, който е единият от основателите на The Art Foundation.

Сигурно вече се чудите кои са всички тези хора, които изброявам.

Трябва да започнем от Випке – все пак тя е нежното присъствие в тази арт общност. Унгарка, която чувства България като свой дом и остава тук преди 4 години. Плътно до нея в предизвикателствата и всички стойностни изложби у нас е Хубен – неин партньор в основаването на „The Art Foundation”. Запознават се на регулярен гастрол по галериите в столицата. Имат обща мисия:

„Искаме да сме творци на нашето щастие и всички да са щастливи около нас”, казва Хубен.

7

Стигнахме и до Заро, както наричат актьора Светозар Кнезовски. Именно в The Art Foundation може гледате моноспекакъла му „Забравени от небето”.

19
„Няма човек, който да е влязъл да го гледа и да не излезе разреван от този моноспектакъл. Трябва да се види на живо, защото Заро не е филмът от типа на по американските продукции. Всеки път той играе различно. Става дума за историите на столетници от родопските села”, пуска ни тийзър Яни и цитира Заро: „Ако ти кажа тайната ще трябва да те убия…”

А кой сега е Яни?

Яни Брънчев е с репутация на столичен шоумен, дългогодишен телевизионен редактор и репортер, завършил Международни икономически отношения в Унгария, живял и в Чехия и баща на русия палавник Георги, който ме гледа задълбочено от другия край на масата докато заформя поредна магария. Както казахме – попада в The Art Foundation, когато майка му Савина Николаева открива изложбата си иконопис през май. Бил е на много сцени – у нас и в чужбина, но това място му прави особено впечатление. „Има някаква особена енергия, която превръща всички нас в едно цяло. Сякаш сме доказателство за постулатите на Квантовата физика, че всички сме свързани едни с друга в нещо възвишено”.

17

Яни се е посветил изцяло на изкуството и не иска да чуе за нищо друго. „Само за това се върнах в България и нямам други планове”.

И така, с акустичното си пиано и уникалната си бленда, Брънчев се превръща в един от любимците на столичното арт общество. „Публиката е най-голямата ми награда, а фаворитът ми е изкуството. Често затварям папката с текстовете и нотите и започвам да импровизирам и това е тайната на проекта ми „Unplugged” – пиано и глас”.

Така една унгарка от посолството у нас попада в The Art Foundation. Минавала надолу по улицата и изведнъж чула родна реч и позната музика. Оказало се, че тази вечер в заведението гостува именно Яни. След това тя става един от редовните посетители на кафето. “Дадох й веднага микрофона и започна едно надпяване”, смее се заразяващо пианистът.
Такива неща се случват в това тайно място… казвам тайно, защото безистенът някак го отделя от шума и интензивността на колите по Солунска и трамваите на Графа. Когато влезеш вътре мирише на тучна трева и разбира се… на лимони. А водата на фонтана си е сериозна терапия за успокоение на всякакъв тип Радини вълнения. Поглеждаш нагоре и виждаш синьо небе. Уличните звуци сякаш остават отвъд тунела на безистена. Намираш се на място с дух на Франция, но има щипка италианско и страст по кубински. Неминуемо се отнасяш в мечтанията си, като вече планираш кой специален ще доведеш тук и какво ще му поръчаш, за да го впечатлиш…

Изпий ме

5

Хубен пази ревностно рецептите за коктейлите. Едва успяхме да измъкнем няколко вълшебни съставки на прословутите му разхладителни напитки. „Добре де, има един коктейл с бяла вино, компот от ягоди и ….”, с продължително „иии” Хубен отново замълчава съзаклятнически и гледа към Яни. „А в домашната лимонада има много любов от нас”.

Тайната си е тайна, решавам да ровя в друга насока.

Разбираме, че на 6 август се открива нова изложба. Ще бъдат представени произведения на изкуството изцяло от рециклирани материали. На този фон, през август, арт точката се готви и за много участия. Те включват Яни на пианото, както и две самодиви, които ще погалят ухото със звуците на арфата и флейтата си..
Със сигурност толкова изкуство на едно място и то под открито небе няма как да не направят впечатление на минувачите. В The Аrt Foundation можеш да седнеш и да изпиеш едно питие, докато се наслаждаваш на уникални подаръци за сетивата – вкус, звук, картина, емоции…

3

С име, измислено спонтанно, и с идеята да е място за изкуство, само за 6 месеца съществуване под новото амплоа, The Art Foundation e най-модерното и актуално средище за арт феновете в столицата в момента.

Тези, които са се върнали от море и отчаяно се чудят как да запазят духа на еуфорията и в София – хей, вече е нужна лампата на Аладин, нито буркан, в който да консервирате спомените. Идете там.

И вие – онези, които всеки момент ще заминете и търсите начин да повишите доброто настроение – отправете се към The Art Foundation веднага – заповед на Капитана!

Там ще изпиете едно кафе с изкуството или чаша ром с горещите си блянове в най-уютния безистен на София на улица „Дякон Игнатий” 19.

Не се налага да търсите тази арт точка на картата или с GPS. Просто се спуснете към Народния театър от бул. „Витоша” по „Солунска”, пресечете „Граф Игнатиев” и гледайте вдясно. Енергията на The Art Foundation ще ви повлече по магически начин. Ромоленето на чистата вода в красивия фонтан, шикозните дървени столчета и малки масички и широко усмихнатият екип на заведението се грижат за доброто настроение като добавят любовни съставки в питиетата ви.

До края на лятото програмата е пълна. Изпълнителите се връщат и искат по-често да пред публиката на точно това заведение. „Установил съм, че хората на изкуството са най- истинските и най-мръдналите. Същата е и нашата публика. Защото само истинския артист може да докосне човешкото в теб – с жест, изпълнение или дори непринуден разговор”, казва Хубен за посетителите и гостите му.

Разпускането започва в 20 часа, а през деня The Art Foundation е кътчето в София, където щом влезеш си казва „Аууу, това е моето място”.

Програмата на Тhe Art Foundation може да следите в страницата им във Фейсбук, а повече за събитията може да видите и в галерията ни горе.

2

 
 
Коментарите са изключени за The Art Foundation – кафе или ром с изкуството