shareit

Тестват „оръдие срещу смога“

| от chr.bg, БТА |

Властите в Делхи тестваха нещо като огромна пръскачка, доказвайки решимостта си да се борят срещу опасното ниво на замърсяването в индийската столица, предаде Франс прес.

Мегаполисът с 20 милиона жители е сред най-замърсените градове в света, като коцентрацията на фини частици често е по-голяма от тази в Пекин.

След като предприеха някои не особено успешни инициативи срещу замърсяването, местните власти инсталираха „оръдие срещу смога“ в предградието Ананд Вихар, за да бъде тествано.

Уредът – огромна пръскачка с форма на сешоар върху ремарке, обикновено се използва на строителни площадки и в мини. Той изхвърля до 100 литра вода в минута в радиус 150 метра. Принципът на действие е, че падайки на земята, водата повлича със себе си замърсителите и пречиства въздуха.

Ако това се окаже успешно, ще инсталираме възможно най-скоро подобни пръскачки по улиците в Делхи, увериха градските власти.

Инициативата бе разкритикувана от някои специалисти. Според Сунил Дахия от „Грийнпийс“, местните власти се стремят да отклонят вниманието от неспособността си да се борят с източниците на замърсяване, по-специално индустриалното производство, автомобилните газове и праха на строителните площадки.

„Това не е решение на проблема – каза Дахия. – Може от време на време да използвате „оръдието срещу смога“ на някои места, но всъщност трябва да се контролира източникът на замърсяването, вместо да се полива с вода.“

 
 
Коментарите са изключени