shareit

Терористите от Брюксел искали да ударят Франция

| от chronicle.bg |

Целта на терористичната клетка, която уби 32-ма души при атаките в Брюксел миналия месец, всъщност е била отново Франция. Терористите са се решили на атентатите в Брюксел, защото полицейското разследване се е доближило твърде много до техния замисъл и не са имали време да го осъществят, твърдят белгийските разследващи.

Федералният прокурор на Белгия заяви, че „множество елементи“ в разследването са показали, че групата „първоначално е имала намерение да удари отново Франция“ след атаката на 13 ноември 2015-та, когато бяха убити 130 души.

По думите на прокурора, групата е била „изненадана от скоростта на разследването“ и „спешно е взела решение да удари в Брюксел“.

Припомняме, че двама самубийци убиха 16 души на летището в Брюксел на 22 март. Малко по-късно кооридинирана с първото нападение самоубийствена бомба избухна в белгийското метро, убивайки още 16 души.

Разследващите намериха доказателства за ясната връзка между атаките в Париж и тези в Брюскел. И за двете отговорност пое „Ислямска държава“.

В петък белгийските власти обявиха, че са задържавли Мохамед Абрини, на 31 години, който се оказа ключов свидетел, търсен и за организацията на атаките в Париж.

Абрини призна, че той е бил третият присъстващ на летището в Брюксел, познат като мъжа с шапката, който последните седмици беше издирван.

Той беше заснет от видеокамерите на летището и в околността как оставя голяма чанта с експлозиви на летището.

 
 
Коментарите са изключени