shareit

Тереза Мей задейства Brexit

| от chronicle.bg |

Тереза Мей подписа официалното уведомление, с което се слага начало на преговорния процес за напускане на Великобритания от ЕС.

29 март беше предварително анонсиран като датата, от която ще започне същинският Brexit.

Очаква се по-късно днес Мей да направи обръщение към нацията, в което ще призове британците да загърбят тежките спорове относно референдума за ЕС и да се обединят около „достойната си история и светло бъдеще“.

Във вторник вечерта Тереза Мей е провела телефонни разговори с председателя на Европейския съвет Доналд Туск, президента на ЕК Жан-Клод Юнкер и германския канцлер Ангела Меркел, в които е декларирала, че Великобритания ще остане верен партньор на ЕС.

Член 50 от Договора на ЕС постановява, че „всяка държава-членка може да реши, в съответствие със своите конституционни изисквания, да се оттегли от ЕС“.

Държавата-членка, която реши да се оттегли, нотифицира за намерението си Европейския съвет.

ЕС договаря и сключва споразумение с тази държава, с което се определят реда и условията на оттеглянето й предвид бъдещите й отношения със Съюза. Договорите (на ЕС) престават да се прилагат спрямо съответната държава от датата на влизане в сила на споразумението.

При липсата на такова – страната напуска ЕС две години след нотификацията до Европейския съвет (в случая на Великобритания – до 29 март 2019 г.), освен ако не се реши продължаване на този срок.

 
 
Коментарите са изключени