shareit

Телескопът „Хъбъл“ намери най-голямата черна дупка

| от chronicle.bg |

Телескопът „Хъбъл“ откри една от най-големите черни дупки, на които астрономите някога са се натъквали. Тя се намира в галактиката NGC 4889.

NGC 4889 е разположена в галактическия куп Кома на около 300 милиона светлинни години от Земята. Астрономите се натъкват на нея благодарение на телескопа „Хъбъл“ и считат, че тя е приблизително 21 милиарда пъти по-голямата от нашето Слънце. Нейният хоризонт на събитията – район, толкова мощен и сгъстен, че дори светлината не може да избяга от гравитацията му – е с диаметър от 130 милиарда километра. Това е 15 пъти повече от диаметъра на орбитата на Нептун около Слънцето.

По време на активния си период NGC 4889 е щяла да бъде квалифицирана като квазар – астрономически звезден обект, който излъчва огромно количество енергия. Според учените енергията на NGC 4889 е хиляди пъти по-мощна от тази на Млечния път, но в момента черната дупка е спяща, тъй като горивото ѝ, състоящо се от газ, прах и галактически отломки, вече е изчерпано.

Тъй като черните дупки не могат да бъдат заснети директно, астрономите са стигнали до откритието си, наблюдавайки взаимодействието на другите космически обекти с тази невидима сила и измервайки скоростта, с която звездите се движат около центъра на галактиката.

 
 
Коментарите са изключени