shareit

Тече операцията за освобождаването на иракския град Мосул

| от chronicle.bg |

Кюрдските милиции пешмерга са установили контрол над 7 населени пункта на подстъпите към Мосул, съобщи телевизия „Ал Джазира“, цитирана от ТАСС.

Около 4000 кюрдски бойци настъпват по три направления към североизточната част на големия иракски град, съобщи кюрдската агенция „Фират“. По някои данни в цялата кампания участват между 15 и 18 хиляди кюрди.

Тази нощ в Ирак е започнала сухопътната операция за освобождаването на Мосул от „Ислямска държава“ (ИД), съобщиха световните агенции.

Според иракски медии числеността на атакуващите части надвишава 60 хиляди войници, прикривани от въздуха със самолети на водената от Съединените щати международна коалиция.

Подкрепа на армията оказват и антитерористични подразделения и местни милиции като кюрдски формирования, шиитските милиции и въоръжени отряди на сунитски племена.
По линията на фронта са стоварени стотици единици тежка техника и артилерийски оръдия.

Във връзка със започналото настъпление ООН изрази притеснението си за сигурността на населението на Мосул и заяви готовност за предоставяне на убежище на 60 хиляди души в лагери и обекти за временно настаняване.

Очаква се върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди да представи план за справяне с евентуална бежанска вълна от Мосул.

Градът е окупиран от бойци на групировката през юни 2014 година и е смятан за тяхна столица, а живеещите в момента там над 1 милион души са държани като заложници от над 6 хиляди бойци на ИД.

„Анкара не може да бъде изключена от операцията по поемането на контрола върху иракския град Мосул, който в момента е в ръцете на „Ислямска държава“. Това заяви турският президент Реджеп Ердоган, допълвайки, че Турция продължава да е заплашвана от страна на намиращите се в този регион сили.

„Ние ще участваме както в операцията, така и в преговорите след това. Невъзможно е да останем изключени“, каза той, цитиран от в. „Хюриет“.

„Какво казват те? Турция не трябва да влиза в Мосул. Защо да не може да влезем? Ние имаме 350-километрова граница (с Ирак – бел. ред.). Други, които нямат нищо общо с региона, влизат. Ние няма да сме отговорни за негативните последствия, които ще се появят от всяка операция, която не включва Турция“, посочи още президентът.

Той също така допълни, че турското присъствие в лагера Башика край Мосул ще се запази.

„Никой не трябва да очаква, че ще напуснем Башика“, заяви Ердоган, обещавайки да започне „всички видове операции“ срещу „Ислямска държава“.

„В момента няма участие в операцията на турски войски, но развоят се наблюдават отблизо“, допълни той.

 
 
Коментарите са изключени