shareit

Тайландската кухня – сблъсък от вкусове и кулинарно изящество

| от Спонсорирано съдържание |

Има една магическа страна в Югоизточна Азия, за която знаем всичко… и нищо: Тайланд. Знаем за туризма, чували сме за приказния остров, където е сниман „Плажът“ с Леонардо ди Каприо и сме наясно, че тайландците цяла година ще бъдат в траур заради загубата на краля си. Чували сме, че там имат най-сериозните закони за обида на монархията в света и даже четохме за адски странните привички на престолонаследника.

Но сравнително малко хора могат да се похвалят, че знаят достатъчно за най-популярния износ на Тайланд по света, а именно кухнята.

Освен че е сред най-харесваните, тайландската кухня е и сред най-вкусните, разнообразните и здравословните в света.

В глобално проучване на 50-те най-вкусни ястия, направено от CNN измежду 35 000 души преди няколко години, тайландската кухня присъства със цели седем неща – най-много от всички други кухни в света.
Затова няма как да изброим всички вкусотии, които изкушават туристите по улиците на Банкок, но не може да не спрем на поне няколко от най-разпространените блюда от южноазиатската страна.

Като задължително започнем с националната супа Том Ям.

Въпреки че в различни разновидности тази супа е традиционна за почти целия район и можете да я опитате и в Бирма, Лаос, Камбоджа, Малайзия и дори Виетнам, произходът й е централен Тайланд. Смята се, че Том Ям преборва настинката и подсилва имунната система, и дори се твърди, че предпазва от злокачествени заболявания.

Оригиналната супа се отличава с добре балансиран вкус, в който се преливат сладко, леко люто и кисело, а тайната е във впечатляващите съставки: лимонена трева, чили, джинджифил (а най-добре галангал или т.нар. сиамски джинджифил), лайм и листа от лайм в комбинация с рибен сос или концентриран рибен бульон.

Ако ви я сервират в Тайланд, тя би могла да бъде много люта – все пак е позната и като „огнена супа“, но това едва ли е по вкуса на всеки.

618x419
Супа Том Ям с риба, сервирана в местен ресторант в Канчанабури, Тайланд / Getty

В България Том Ям, чието име е съчетание от двете тайландски думи „том“ – „варя“ и „ям“ за вид кисело-люта салата, можете да опитате в азиатски ресторант SASA. Тук предлагат емблематичната Том Ям Кунг във вариант с наситен пилешки бульон, люта чушка и скариди. Въпреки че в азиатската традиция супата се сервира накрая, вместо десерт – в SASA ще ви я предложат като опция в началото на вашето кулинарно приключение – разумно решение, съобразено с кулинарните навици по нашите земи.

Тъй като земята на Тайланд е изключително богата на плодове и зеленчуци, салатите също заемат важно място в местната кухня. Особеният вкус на салатата Сом Том например – една от най-популярните салати сред чужденците по улиците на Банкок, се дължи на комбинацията от зелена папая, лайм, чили, солен рибен сос и палмова захар.

Напълно естествено тази ексцентрична комбинация от сладко, солено, кисело и лютиво би била посрещната с удивление извън страната, затова кухните по света често адаптират салатите от Тайланд към местния вкус.

Именно това правят и в ресторант SASA, в който предлагат свежа салата с тайландски традиционен дресинг, който е леко пикантен. Основата на салатата е от добре познати по нашите земи зеленчуци: белени домати, микс салати, краставици, моркови и пресен пипер. Към всичко това се добавя сусам.

С тайландски акцент в SASA са и летните ролца със сьомга и свеж зеленчуков микс. Азиатското песто и кориандърът добавят точния екзотичен тайландски привкус, който така се цени от туристите по света.

Като морска страна, Тайланд смело използва морските дарове в кухнята си. Сред най-разпространените продукти в кухнята на някогашен Сиам са скаридите.

Рецептата на SASA за манго скариди също е взаимствана от тайландската кухня. Прясното манго, съчетано в морските дарове и поръсено с кориандър, ще зареди сетивата ви с усещането за екзотична свежест от далечния край на Азия.

Черпейки от опита на гост-готвачи от най-добрите ресторанти за азиатска кухня по света, в SASA знаят как да направят приятна кулинарната среща между Изтока и Запада. Всеки от топ-шефовете предлага личен анализ на менюто в българския ресторант и помага с някои от своите топ-рецепти, които стават част от редовното меню.

По този начин готвачите разбират какво би се възприело добре и от най-претенциозното небце и същевременно придобиват достатъчно умения, за да ни накарат да се влюбим завинаги в Азия.

Ако искате да се насладите на вкусовете на японската, китайската и разбира се – тайландската кухня, опитайте подбрaните азиатски рецепти в SASA. Адресът е най-лесно откриваемият в София – площад „Народно събрание“ 4, в хотел Radisson Blu.

 
 
Коментарите са изключени