shareit

СЗО с лоша прогноза за вируса Зика

| от Цвети Иванова |

Световната здравна организация очаква вирусът Зика да се разпространи почти в цяла Южна, Централна и Северна Америка. Болестта се предава чрез комарите. 21 страни и територии в Америките са съобщили за случаи на вируса.

Първият случай бе регистриран в Бразилия през май миналата година. Комарите, които пренасят вируса, са разпространени в целия регион, с изключение на Канада и континенталната част на Чили. Центровете за контрол и превенция на заболяването призовават бременните жени да отложат пътуването си до редица страни в Южна и Централна Америка, а така също и до Мексико.

Жените, които скоро са пътували до тези места и са бременни, трябва да бъдат изследвани и наблюдавани за вируса, тъй като той се свързва с покачване броя на бебетата, родени с неврологичното заболяване, наречено микроцефалия. Засега няма лечение или ваксина срещу вируса.

Лекари съветват пътуващите до засегнатите райони да се предпазват от ухапвания на комари чрез репеленти и като не оставят непокрити части от телата си:

„Много е важно да помним, че тези комари хапят през деня. Така че през дневните часове, дори ако навън е горещо, е важно да се покриваме, да носим дълги ръкави, репеленти срещу насекоми. Имам и лоша новина за тези комари – те обичат да влизат с нас вътре, така че дръжте прозорците затворени и се уверете, че предпазните мрежи са здрави“, заяви за CNN доктор Сиима Язмин.

 
 
Коментарите са изключени