shareit

СЗО разпространи нови препоръки срещу вътреболничните инфекции

| от chronicle.bg |

Пациентите, на които предстои хирургична интервенция, трябва да се къпят или да си вземат душ предварително, но не трябва да бръснат частите от тялото, които ще бъдат оперирани, а антибиотиците трябва да се използват за предпазване от инфекции преди и по време на процедурата, но не и след нея. Това са част от новите препоръки на Световната здравна организация (СЗО), целящи да предотвратят разпространението на вътреболнични инфекции, предаде Ройтерс.

Инфекциите на хирургичното място се причиняват от бактерии, проникнали в тялото по време на операцията. Всяка година въпросните инфекции излагат на риск милиони пациенти по света и увеличават опасността от разпространението на устойчиви на антибиотици бактерии като златистия стафилокок.

„Никой човек не трябва да се разболява, докато търси или получава лечение“, отбелязват от СЗО.

Разпространените 29 препоръки, изготвени от 20 международни експерти, варират от предпазни мерки като вземането на вана или душ от пациентите преди операция и подсигуряване на най-добрите възможни методи за почистване на ръцете на хирургичния екип до съвети кога да се прилагат антибиотици за предотвратяване на инфекции, кои са най-добрите дезинфектанти преди интервенция и какви конци трябва да използват хирурзите.

Според новите препоръки антибиотици трябва да се дават на пациентите с цел предотвратяване на инфекции само преди и по време на операция, но не и след нея, освен ако пациентът не се е заразил. Мярката според експертите е ключова за предпазване от антибиотична резистентност.

По данни на СЗО около 11 процента от пациентите в бедните страни и страните със средни доходи се заразяват по време на операция. В Африка до една пета от жените, родили със секцио, получават инфекции на хирургичното място. Въпросните инфекции не са проблем само за по-бедните страни. В САЩ те допринасят за допълнителни 400 000 дни, прекарани от пациентите в болница, и за годишни разходи, възлизащи на 900 милиона долара.

Някои от новите препоръки означават ревизиране на досегашните практики. Такъв е случаят с бръсненето на хирургичното място. Досега се препоръчваше пациентите да обезкосмяват частите от тялото, които ще бъдат оперирани. Новата препоръка е това да не се прави, тъй като се увеличават данните, че бръсненето повишава риска от малки порезни рани на кожата. Това на свой ред увеличава опасността от проникване на бактерии в тялото, обяснява Ед Кели от СЗО.

 
 
Коментарите са изключени