shareit

СЗО не апелирала за отказ от месо, а за ограничена консумация

| от chronicle.bg |
Експертите на Международната агенция за онкологични изследвания, които предупредиха, че обработеното месо може да причини рак, „не са призовали за отказ от консумация“, а „са отбелязали, че намаляването на употребата на такива продукти може да намали риска от рак на правото черво“. Това обяви в съобщение Световната здравна организация.
На 26 октомври Международната агенция за онкологични изследвания съобщи, че „обработеното месо е било класифицирано като канцерогенно за хората. Според тяхната оценка, „50-грамова порция обработено месо, ако е приемана всекидневно, увеличава риска от колоректален рак с 18 процента“. Експертите на СЗО също не изключват опасността от възникване на злокачествени образувания на простатата и на задстомашната жлеза.
Получените резултати потвърждават сегашните препоръки да се ограничи консумацията на месо, заяви директорът на Международната агенция за онкологични изследвания д-р Кристофър Уайлд. Наред с това той призна, че не трябва да се отричат и полезните хранителни свойства, с които се отличават месните блюда.
 
 
Коментарите са изключени