shareit

СЗО: България е на челните места по дял на тийнейджърите, които се напиват

| от chronicle.bg |

Броят на тийнейджърите, които опитват алкохол и цигари преди да навършат 14 години, се е понижил, особено сред момичетата, сочат данните на Световната здравна организация от проучване сред 42 благоденстващи страни, съобщава AFP, цитирана от вестник Сега.

От 2010 до 2014 година процентът на 15-годишните момчета в Европа, Канада и Израел, които признават, че са изпушили първата си цигара на 13 години, е паднал от 26 на 22%. При момичетата е отчетен спад от 22% на 13%.

Гренландия, Литва, Естония, Латвия и Чехия са в челните места по млади пушачи за 2014 година, като между 38 и 56% от момчетата и между 36 и 53% от момичета в тези страни казват, че са запалили първата си цигара на 13 години.

България оглавява страните на редовните пиячи сред младежите с 13 и 20% от момичетата и момчетата на 13 години, които твърдят, че употребяват алкохол поне веднъж в седмицата.

Що се отнася до случаите на напиване, Дания води класацията, тъй като 40% от 15-годишните датчани признават, че са се напивали най-малко два пъти. Следват Унгария, Литва, България и Шотландия.

 
 
Коментарите са изключени