shareit

Световните медии за победата на Тръмп

| от chronicle.bg |

Катастрофа, трагедия, унижение. Световната преса беше шокирана от изумителната изборната победа на Доналд Тръмп и описва новия държавен глава на САЩ като опасен и непредсказуем. АФП предлага цитати от водещи световни издания по повод избора на американците за президент.

„САЩ избраха най-опасния си лидер. Много ни е страх. Американците се хвърлиха в бездната. Новоизбраният президент е лабилен фанатик, сексуален хищник и непоправим лъжец. Способен е на всичко” („Гардиан”, Великобритания).

„Това не беше предизборна кампания. Беше национална криза. И накрая се случи най-лошата възможна катастрофа: Доналд Тръмп е президент на Съединените щати. Невъобразимото стана истина. (”Зюддойче цайтунг”, Германия).

„Тръмпокалипсис… Шок. Удар от гръм. И зашеметяване при мисълта, че Доналд Тръмп ще си разопакова багажа в Белия дом само след два месеца и половина. Водещата световна сила от днес е в ръцете на крайнодесни. Петдесет процента от американците гласуваха с пълно съзнание за расист, лъжец, сексист, просташки, омразен кандидат”. („Либерасион”, Франция).

„Отмъщение на недостойните. Най-необикновената президентска кампания в съвременната история свършва с унижение за Хилари, социолозите, бизнес елитите и елита на шоубизнеса след като гласоподавателите забравиха Америка и изтласкаха Доналд на върха” („Дейли мейл”, Великобритания).

„Победата на Тръмп потвърждава жизнеността на американската демокрация, която притежава способността да се преобразува постоянно, но победата провокира вътре в САЩ и по света заливаща ни несигурност заради непредсказуемостта на победителя. Тръмп трябва да обясни какво иска да прави. Междувременно, останалият свят трябва да осмисли случилото се снощи: подкрепящите революцията чукат на вратите ни” („Стампа”, Италия.)
„Американска трагедия” („Ню Йоркър”, САЩ).

 
 
Коментарите са изключени