shareit

Световната банка: България да намали ДДС за лекарствата

| от chronicle.bg |

България трябва да намали ДДС върху лекарствата, тъй като е твърде високо. Това препоръчва Световната банка в доклад с насоки за реформи в сектора на медикаментите. Пациентите плащат от джоба си 80% от разходите за медикаменти, констатират експертите. Това е прекалено много на фона на това, че а системата за включване и плащане на лекарства от здравната каса не е ефективна.

 

Документът е част от споразумението между банката и България, според което Световната банка трябва да консултира страната ни.
„При ставка 20% ДДС върху лекарствата е твърде висок. България е сред малкото държави – членки на ЕС, които не прилагат диференцирана ставка“, пише в доклада на банката.

 

В Обединеното кралство, Ирландия и Малта няма ДДС за лекарства, а в Испания, Франция, Хърватия, Кипър, Литва и Унгария ставката е 5% или по-малко.

 

От здравното министерство коментираха, че до края на август ще има проекти за промени, които ще обхващат реформи за условията и реда за извършване на оценка на здравните технологии и за изменение и допълнение на наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти.

 
 
Коментарите са изключени