shareit

Св.Синод не приема в „Ал.Невски“ да има входна такса

| от chronicle.bg |

 

Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е ставропигия, т.е. управлението на храма се осъществява от самия Свети синод, като решения на църковното настоятелство могат да се привеждат в изпълнение само след потвърждаването от Светия синод. Това се казва в изявление на Светия Синод във връзка с изнесени информации, че Църковното настоятелство при Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ е обсъждало възможността за въвеждане на туристически такси. Вчера входът на храма бе облепен със заповед на архимандрит Дионисий, че от 15 февруари туристическите групи, които не са поклоннически, трябва да плащат по 5 лв. на човек на храма.

Светият Синод на БПЦ не приема да бъде въвеждана каквато и да е входна такса за Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Такова предложение от страна на църковното настоятелство, дори и да бъде направено, изобщо няма да бъде разглеждано. Достъпът до Патриаршеската катедрала за всички граждани, както досега, така и занапред ще остане свободен.

В настоятелството на Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ участват уважавани миряни: господата Стоян Денчев, Ангел Симеонов, Валентин Заяков, Спас Панчев и Иван Петев. Светият Синод ги призовава, съвместно с председателя на настоятелството архимандрит Дионисий да използват обществения си авторитет, високо положение и личен пример, за да стимулират съборността при осигуряването на необходимите средства за поддръжката на храма.

Светият Синод подчертава, че църквата „Свети Александър Невски“ е централен храм на православния народ и свещено място за всички българи. От близо 100 години Българската православна църква стопанисва и поддържа храма изключително благодарение на даренията на миряните и подкрепата на българската държава и нито за миг не е помисляла да си служи с комерсиални методи, за събиране на средства. Този принцип няма да бъде променен.

 
 
Коментарите са изключени