shareit

Стрес, тревожност, нерешителност: проблемите на милениалите

| от chronicle.bg, по Huffington Post |

Това ли е животът? Провалям ли се в него? Мога ли да бъда зрял човек? Как родителите ми са успели да направят толкова неща на моята възраст? Все въпроси, които ще чуете милениалите (родени между началото на 80-те и края на 90-те години на ХХ век) да задават, често на глас.

Проблемите на милениалите, въпреки че изглеждат малки, незначителни и породени от изобилието на възможности, не бива да бъдат отхвърляни с лека ръка. Група американски психолози, начело с терапевта Тара Грифит, обобщават най-често срещаните проблеми, от които се оплакват децата на новото хилядолетие.

„Страх ме е да взема решение. Ами ако сбъркам?“
Дори да са приети в престижен университет или да са започнали с доста силна стартова заплата в определен сектор, милениалите изпитват огромни съмнения, когато им предстои вземането на важни решения. Ако трябва да сменят работата, заради друга или да се впуснат в нова ангажираща връзка, те изпитват големи затруднения. Отчасти за този проблем спомага изобилието от опции. На пръв поглед в това няма нищо лошо, но проучванията показват, че именно прекалено многото варианти водят до изтощение, а оттам и до незадоволеност от настоящето. Съветът на психолозите тук е, че щастието не може да бъде изчислено по формула. Няма такова нещо като „А + Б = щастие“. Важното е да взимаме решението, което ще ни направи щастливи, задоволени и уверени.

„Не мога да казвам „не“. Особено на родителите ми.“
До известна степен заради силното присъствие на родителите в живота им, милениалите имат нуждата да впечатлят околните и изпитват огромно чувство за вина, когато казват „не“. От своя страна родителите, въпреки че го прикриват, също имат високи изисквания към децата си, откъдето идва проблема. Решението е в предприемането на малки стъпки, за да не се чувства човек длъжен на околните.

„Ще имам ли някога достатъчно пари, за да заживея с партньора ми?“
Милениалите не хвърлят пари за скъпи храни и ресторанти. Но могат без проблем да откачат при мисълта, че не са подсигурени финансово. Все пак, в глобален план, това е поколението ударено тежко от финансовата криза през 2008 година (когато повечето са били студенти). По тази причина част от тях все още живеят с родителите си, което пък създава проблеми от друго естество. Попадането в плен на финансовата ситуация е причината те да изпитват огромни притеснения преди влизането в сериозна връзка.

„Чувствам се безсилен пред всичко, което става по света“
Много милениали са подвластни на негативизма, с който голяма част от медиите по света пълнят съдържанието си. Едни от основните проблеми, които ги занимават са равенството и опазването на околната среда. Опитите им в тези две посоки засега са сравнително успешни, макар и непостоянни. Психолозите съветват пациентите си да търсят хубавото в ситуациите и да подкрепят непрестанно каузите, в които вярват. Допълнителната тревога не спомага за решаването на проблема.

„Чувствам се като отрепка“
Родените в края на миналия век доста често се чудят дали животът им (този извън социалните мрежи) е по-смислен от този на останалите. Това е факт. Неразривната връзка със социалните мрежи и потокът от лична информация много пъти е пречка на отделни хора да следват своя собствен ритъм. Вместо това те „се състезават“ с някой свой познат и дори да не го признават, се опитват да докажат, че и техният живот е също толкова забавен, интересен, богат и какво ли още не. Хубавата страна на това е, че подобни действия могат да намалят неувереността. Обратният знак на монетата е задълбочаване на несигурността. Отговорът е прост, макар и труден за изпълнение на практика – хората са достатъчно стойности и без подкрепата на стотици харесвания в социалните мрежи.

„Тревожността ми пречи да живея.“
… каквото и да значи това. Факт е обаче, че милениалите изживяват повече стрес и по-трудно се справят с него, за разлика от предишните поколения. Благодарение на медиите те са информирани за много неща, които се случват по света и този неуправляем поток от информация е частична причина за стреса. Основното тук е хората да разберат, че имат силата да превъзмогнат трудностите.

 
 
Коментарите са изключени